Styrketräning lindrade smärta vid fibromyalgi
Kvinnor med fibromyalgi som tränade fick ökad muskelstyrka, förbättrad allmän hälsa, samtidigt som både smärta och trötthet minskade, visar ny svensk forskning.
Forskningen är ett samarbete mellan forskare i Stockholm, Göteborg och Linköping. Den visar att det är möjligt för personer med fibromyalgi att förbättra sin fysiska kapacitet och hälsa med styrketräningen.
Cirka 10 procent av svenska befolkningen har utbredd smärta, och 1-3 procent har fibromyalgi. Fibromyalgi karaktäriseras av långvarig generaliserad smärta och majoriteten av de drabbade är kvinnor.
I den svenska studien deltog 130 kvinnor. De lottades antingen till styrketräning eller till avspänningsträning.
Styrketräningsprogrammet planerades utifrån en personcentrerad fysioterapeutisk modell, där träningsprogrammet utvecklades tillsammans med varje deltagare, och anpassades till hennes fysiska utgångsläge, resurser och mål.
Träningen inleddes med låga belastningar för att deltagarna skulle känna tilltro till sin förmåga att klara träningen trots sin smärta.
Resultatet visar på ökad muskelstyrka och förbättrad allmän hälsa, samt minskad smärta och trötthet i träningsgruppen. Även deltagarnas förmåga att delta i aktiviteter i vardagen förbättrades.
En del av studien var också inriktad på varför träning har så god effekt.
– Vi kunde visa att träningsinterventionen normaliserade frisättningen av inflammatoriska och smärtframkallande ämnen i muskulaturen och att det var förenat med minskad smärta. Dessutom förbättrades kognitiv förmåga, säger professor Eva Kosek, en av forskarna.
Funktionell hjärnavbildning i studien visade att träningen gynnade kommunikationen mellan olika delar av hjärnan hos personer med fibromyalgi, så enligt forskarna fick den fysiska träningen positiva effekter både i muskulaturen och hjärnan.
Studien presenteras under en forskarkonferens i morgon i Stockholm.