Aborträtten i USA

”Svårt att greppa att ett västerländskt land kliver bakåt i tiden på det här sättet”

”Svårt att greppa att ett västerländskt land kliver bakåt i tiden på det här sättet”
Åsa Mörner, barnmorska och ledamot i Vårdförbundets förbundsstyrelse. Demonstrationer i Los Angeles mot att aborträtten rivs upp i flera delstater i USA. Foto: Privat och TT Bild.

När nu rätten till abort rivs upp i USA ökar ohälsan och människor får se sina framtidsdrömmar gå om intet, framhåller företrädare för RFSU och Kvinna till kvinna. ”Det troliga är att vårdpersonal kommer att träffa ännu fler kvinnor med fysisk och psykisk ohälsa till följd av illegala ingrepp”, säger Åsa Mörner, barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet.

Kvinnor som vill göra abort i USA tvingas åka långa sträckor för att få behandling. Fattiga med begränsad tillgång till vård och unga som inte har familjens stöd förväntas drabbas särskilt hårt. Det är effekten av Högsta domstolens beslut att upphäva den konstitutionella rätten till abort, som funnits i landet sedan 1973. 

Nu blir det möjligt för varje delstat att formulera egna bestämmelser. Enligt amerikanska medier förväntas ett tjugotal delstater införa abortförbud och ytterligare flera försvåra möjligheterna eller skärpa tidsgränsen. I Texas infördes exempelvis redan förra året ett förbud mot aborter efter graviditetsvecka sex. Läkare, vårdpersonal och personer som skjutsar patienten till en abortklinik riskerar att straffas.

Utvecklingen har väckt starka reaktioner, inte minst i Sverige, och många befarar att abortmotståndet ska sprida sig till andra länder.

– Detta är ett förödande beslut. Högsta domstolen har fråntagit miljoner människor rätten till sin egen kropp och grundläggande hälsovård. Kvinnor, flickor och andra som kan bli gravida kommer betala med sin frihet, sitt självbestämmande och sin hälsa. Beslutet kommer att inspirera och stärka abortmotståndet i hela världen, säger Hans Linde, förbundsordförande för RFSU i ett pressmeddelande.

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till kvinna, beskriver i en kommentar på organisationens hemsida beslutet som ”chockartat” och varnar för fler illegala aborter och att fler oönskade barn föds.

”Kvinnor kommer att få ge upp sina framtidsdrömmar om frihet, egenmakt och utbildning. Vi kan aldrig acceptera att kvinnor berövas rätten att bestämma över sina egna kroppar”, skriver Petra Tötterman Andorff.

Åsa Mörner är barnmorska, universitetsadjunkt vid institutionen för hälsovetenskaper vid Örebro universitet och ledamot i Vårdförbundets styrelse. Hon säger till Vårdfokus att hon reagerade med ilska och förtvivlan på beskedet från USA:s högsta domstol.

– Det är märkligt och svårt att greppa att ett västerländskt land kliver bakåt i tiden på det här sättet. Men utvecklingen har barkat ditåt under Donald Trumps presidentskap, då han tillsatte flera konservativa domare. Nu får unga människor kämpa för samma rättigheter som deras far- och mormödrar gjorde.

Hur tror du att det här påverkar amerikanska barnmorskor och sjuksköterskor?

– Vi vet att antalet aborter inte minskar med ett förbud. Det troliga är att vårdpersonal kommer att träffa ännu fler kvinnor med fysisk och psykisk ohälsa till följd av illegala ingrepp, och även oönskade barn som far illa. I stater som fortfarande tillåter aborter kommer de förmodligen att öka och klinikerna är sannolikt inte rustade för att ta emot mängden kvinnor, vilket i sin tur kan drabba abortsökande som man inte hinner hjälpa i tid.

Är barnmorskor och sjuksköterskor yrkesgrupper som anser att aborträtten är särskilt betydelsefull?

– Jag tänker att det är en mänsklig rättighet att bestämma över sin egen kropp och det berör hela samhället. Men kvinnor som vill göra abort är en del av barnmorskors och sjuksköterskor arbetsvardag och därför blir det en självklar och viktig sak för dessa professioner.

Tror du att abortmotståndet kommer sprida sig till Europa och kanske även till Sverige nu?

– Ja, visst får det här abortmotståndare världen över att vädra morgonluft. I Europa har bland annat Polen och Malta redan förbud. I Sverige finns ett starkt stöd för aborträtten hos befolkningen även om enskilda politiker har röstat mot kvinnors rätt till abort i EU, och vissa politiska krafter med jämna mellanrum lyfter frågan. Inom professionen har diskussioner om samvetsklausuler eller vårdvägran förekommit, som är ett sätt att försöka begränsa aborträtten.

Har Vårdförbundet likt andra organisationer tagit politisk ställning mot utvecklingen i USA?

– Vårdförbundet värnar om och skyddar rätten till fri abort. Enligt vår vision ”Idé barnmorska” är rätten till abort en självklarhet som inte ska påverkas av socioekonomiska eller geografiska förhållanden, som det nu gör i USA.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida