Chefredaktören

Ur kriser föds något nytt

Ur kriser föds något nytt

Jag hoppas att 2021 bli ett mycket ljusare år. Utan virus som lamslår samhället och gör era arbetsplatser till krigszoner. Utan presidenter som uppviglar till våld. Utan klimatförnekare som agerar som att det fanns oändliga antal jordklot. Hela världen gungar och då behövs mer än någonsin människor som ni, kära läsare. Ursäkta det utslitna begreppet men ni är hjältar. När många människor blir uppgivna tänds i stället något inom er. En del till och med går igång på kriser. För ur kriser föds någonting nytt, förhoppningsvis något bättre. Men hjälten behöver också stöd, erkännande i pengar, tid till återhämtning, chefer och politiker som tar det tunga etiska ansvaret och inte lämpar över det på er.

Envisa symtom

Det har onekligen varit ett tufft år. Förutom att behöva kämpa i covidvården i rymdkläder har många av er dessutom blivit smittade. I bästa fall blir man bra efter ett tag. I värre fall hänger symptomen envist kvar. Som för Åsa André. Hon smittades i mars och har än idag så pass omfattande symptom att hon knappt klarar av att jobba halvtid. Alltfler söker nu hjälp för symptom på så kallad långtidscovid, till exempel hjärtbesvär, andfåddhet och svår trötthet.

Nu när massvaccineringen har dragit gång tänds ett ljus och ni sluter åter stoiskt upp som ljusa änglar, även vårdpersonal som är pensionerade eller tidigare vårdpersonal som jobbar inom andra områden.  Jag hoppas er lyskraft, stoiskhet och hjältemod hjälper till att döda det mörka som varit.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida