Omställningsavtal

Vårdförbundet: Avtalet stärker rätten till ett livslångt lärande

Vårdförbundet: Avtalet stärker rätten till ett livslångt lärande
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro är glad över det omfattande avtalet. Foto: Lars Nyman

Att kunna få ett avbrott från arbetet och kompetensutveckla sig, det ser Sineva Ribeiro och Vårdförbundet som en stor vinst med det nya omställningsavtalet. Vid sidan om en högre och mer jämställd tjänstepension.

– Jag är glad och stolt att vi nu tagit stora kliv mot en mer jämställd arbetsmarknad när det gäller tjänstepensioner och rätten till ett livslångt lärande, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

I dag presenterade arbetsmarknadens parter inom den offentliga sektorn en ny stor överenskommelse som handlar om friskare arbetsplatser, högre tjänstepensioner och ökade möjligheter till kompetensutveckling.

Bland annat finns en överenskommelse om att fack och arbetsgivare gemensamt ska titta på hur pandemin påverkat både arbetsmiljön och arbetsmiljöarbetet, något som Sineva Ribeiro tycker är extra angeläget.

Bortförhandlat undantag

Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg ser det som en stor framgång att facken lyckades förhandla bort förändrade turordningsregler, det så kallade treundantaget. Hon är också nöjd med de högre pensionsavsättningarna.

– För en nyexaminerad sjuksköterska med genomsnittlig inkomst kommer det att handla om höjningar på motsvarande 33 procent av tjänstepensionen under ett yrkesliv, säger Annelie Söderberg.

Annelie Söderberg. Foto: Lars Nyman

Att den nya tjänstepensionen kommer gå att ta ut först från 60 års ålder ser hon som en odramatisk förändring eftersom få tar ut sin pension tidigare än så.  

För Vårdförbundets medlemmar tror Annelie Söderberg att det nya omställningsavtalets förstärkta rätt till studieledighet och nya typer av studiestöd är det som kommer att betyda allra mest.

Viktigt med kompetensutveckling

Hon berättar att många medlemmar i förbundets senaste arbetsmiljöundersökning uttryckt ett stort behov av att få kompetensutveckla sig, inte minst som ett avbrott från det dagliga arbetet och för att få ny kraft och energi. Det nya avtalet kommer att göra det lättare att få ledigt från jobbet för att plugga – och ge mer inflytande över den egna kompetensutvecklingen. Kravet är att utbildningen stärker individens ställning på arbetsmarknaden.

– Det här är ett grymt bra omställningsavtal med möjlighet att studera med ersättning i upp till tre år. Jag tycker att hela avtalet visar på att SKR och Sobona ser att man behöver göra allt för att kompetensförsörja, genom att ge människor möjlighet att utvecklas inom sektorn. Med högre pensionsavsättningar så tar vi också ett stort kliv mot jämställda livslöner, säger Annelie Söderberg.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida