Massvaccinering

Vårdförbundet larmar om risk för stickskador

Vårdförbundet larmar om risk för stickskador
Vårdförbundet i Skåne uppmanar alla medlemmar att skriva arbetsskadeanmälningar om det sker olyckor vid vaccineringarna. Sprutan på bilden är inte samma som artikeln handlar om. Foto: Getty images

Supersprutan som kan dra upp sju doser av Pfizer-Biontechs covidvaccin kommer med en baksida, enligt Vårdförbundet i Skåne: Högre risk för stickskador.

Region Skåne är en av få regioner som köpt in en speciell spruta som det går att dra upp sju doser av Pfizer-Biontechs covidvaccin med. En spruta med integrerad kanyl och låg dödvolym. Men specialsprutorna saknar stickskydd, vilket Vårdförbundet i Skåne reagerat på.

– Jag tycker inte det är okej. Varför ska man tulla på personalsäkerheten för att kanske kunna få ut en sjunde dos? Det är ju inte ens säkert att det går. Pfizer säger ju själva att flaskorna räcker till sex doser, säger Anna-Lena Modigh som är huvudskyddsombud för primärvården i östra Skåne.

Risk för stickskador

Facket är oroligt för att det kan bli fler stickskador bland personalen när dessa sprutor/kanyler används. Det förekommer även i vanliga fall.

– Särskilt med tanke på massvaccineringen när det går i ett hela tiden. När det inte finns ett stickskydd, och man fumlar, stressar eller har en orolig patient som viftar till, då kan man sticka sig. Man vet inte om patienten har någon smitta som Hepatit C, det kanske inte patienten vet heller, då blir det ett orosmoment att vänta på provsvaret, säger Anna-Lena Modigh.

Än så länge har Vårdförbundet inte fått någon rapport om att någon skadats av sprutan, men uppmanar alla att skriva en arbetsskadeanmälan om det sker.

Anna-Lena Modigh tycker att det är märkligt att arbetsgivaren valt dessa sprutor som är dyrare än de som använts innan.

– De går från ett billigare alternativ till ett dyrare som inte är så personalsäkert, säger Anna-Lena Modigh.

Dispens från Arbetsmiljöverket

Region Skåne har sagt till P4 Malmöhus att de fått dispens av Arbetsmiljöverket för att använda sprutor utan stickskydd:

– Man får ha i åtanke att det är en pandemivaccination vi genomför nu och att det är speciella omständigheter. Där har Arbetsmiljöverket faktiskt gett dispens för att använda kanyler utan stickskydd, säger vaccinsamordnare Per Hagstam.

Vårdförbundet försöker ta reda på grunderna bakom dispensen och kommer sedan diskutera hur de ska gå vidare med de stickskyddslösa sprutorna.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida