»VI ÄR INTE RÄDDA«

Nattarbetande sjuksköterskor som Vårdfacket träffar trivs med sitt jobb, som har blivit en livsstil. Men de arbetar just på det sätt som man avråder från i Danmark.?

1 september 2009

Det är lika många som jobbar dag som natt på neonatalens intensivvårdsavdelning på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Men när Vårdfacket ska hälsa på efter tio på kvällen får vi trycka på nattklockan, merparten av sjukhuset går på sparlåga. Inne på neo-iva kontrollerar sjuksköterskorna Lotten Jonasson och Petra Östberg att alla slangar sitter som de ska på en liten »Tummelisa« som ligger i en av kuvöserna. Båda jobbar ständig natt, tolv gånger i månaden sedan många år tillbaka. ??

Petra valde nattjänst efter barnledigheten för att kunna vara mer med sina barn, medan natt var det erbjudande Lotten fick då hon kom till Karolinska 1993. De arbetar tre nätter i stöten, just den arbetsrytm som den danska forskaren Johnni Hansen på Kræftens Bekæmpelse avråder från.?

– Det är jätteskönt med längre pass och längre ledighet. Det känns som om man jobbar mycket mindre, tycker Lotten. ??

Petra säger att det är en livsstil, de är ett järngäng som jobbar natt sedan många år och umgås med varandra när barnen är i skolan. Och hon vänder väldigt lätt tillbaka dygnet igen efter nattpassen. ?

Sverige har inte följt i Danmarks spår när det gäller att erkänna bröstcancer som arbetsskada. Men sjuksköterskorna på neo-iva är inte oroliga.?

–Vi har haft besök från sjukhusets hälsoavdelning som har berättat om riskerna med nattarbete, om melatonin, och att vi inte ska äta mellan tolv och fem på natten. Jag äter bara frukt. Vi är inte rädda. Här hos oss på natten har ingen fått cancer, det har däremot flera som jobbar dag. Men kanske tänker vi annorlunda när vi är femtio, funderar Petra Östberg medan sommarnatten djupnar. ??

På salen som »Tummelisan« delar med en lika liten medpatient härskar ett lugn. Det är ljusare därinne än jag hade föreställt mig även om bebisarnas kuvöser delvis är övertäckta med täcken.?

– Visst måste man lyssna på farhågorna och kanske slår vi bort riskerna, men ena veckan är en sak farlig och nästa en annan, säger Lotten Jonasson.?Hon tror på att leva hälsosamt och lyssna på sig själv, sova, motionera, äta och trivas. Hon är hälsoinspiratör på neo-iva och tränar själv flera gånger i veckan. ?

– Att jobba sju till fyra skulle stressa mig mer än nattjobbet gör och kanske därför leda till att jag blev sjuk, tror hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida