covidvaccin

”Vi har inte ändrat oss i den här frågan”

”Vi har inte ändrat oss i den här frågan”
Personal vid Piteå sjukhus känner sig uthängda av regionen. Foto: Anders Alm.

Trots kritiken står Region Norrbotten fast vid att vårdpersonalen gjorde fel som tog emot överblivet vaccin. Men det är inte aktuellt med någon disciplinär påföljd.

Förra måndagen gick Region Norrbotten ut med ett pressmeddelande där resultatet av en intern granskning presenterades. Regionen beskrev att ett 30-tal vårdanställda tagit emot överblivna doser av covidvaccin, i strid med prioriteringsordningen.  

Den berörda vårdpersonalen vid Piteå sjukhus svarade med kritik, då de menade att vaccineringarna var godkända av chefer i flera led.

Ärendet ligger just nu hos Anna Alm Andersson, divisionschef för Närsjukvård Gällivare, Kiruna och Kalix, som hänvisar våra frågor till pressansvarige Emma Bergström Wuolo.

Hon berättar att det i flera kommuner i Norrbotten har getts doser till personer som inte är i den prioriterade gruppen, vilket lokala medier rapporterat om. Det har lett till en diskussion bland medborgarna i länet.

— Vi vet att många tycker att det är viktigt med öppenhet kring vaccinationerna och vart doserna tar vägen. Vi gjorde bedömningen att vi behöver berätta om den här händelsen. Det är bättre att vi är öppna med vad som har hänt än att försöka tänka ”det här får kanske ingen reda på”. För oss var det en självklarhet att berätta, säger Emma Bergström Wuolo.

Region Norrbotten har i sin genomgång inte fokuserat på själva vaccinationstillfället, utan på processen innan. Därför har vårdpersonalen som vaccinerades inte intervjuats.

— Det är en genomgång av händelsen, jag förutsätter att man har pratat med de personer som bedöms vara relevanta, säger Emma Bergström Wuolo.

Men nu säger personal att det som står i pressmeddelandet inte stämmer. De säger att de hade fått godkännande från sin chef, som i sin tur fått klartecken från högre upp i ledningen?

— Vi ville inte att specifika individer skulle bli utpekade. Därför har vi varken bekräftat eller dementerat var i länet det här har skett. Det gör det svårt för oss att bemöta alla synpunkter som kommer från personer som uttalar sig i lokala medier.

Då blir det väl omöjligt för personal som känner sig utpekad att försvara sig?

— Det är många som har uttalat sig på olika sätt. Det har de all rätt att göra. Men vi står fast vid det vi skrev i pressmeddelandet. Det är den bild som vi har av det inträffade. Vi har inte ändrat oss på något sätt i den här frågan.

Kan vi få ta del av granskningen?

— Ja, om vi hade gjort någon form av rapport hade vi absolut lämnat ut den. Men det var inte på den nivån att vi gjorde en formell rapport. Det var mer en genomgång, en koll, så det finns ingen handling att lämna ut.

Aktuell personal jobbar med covid-patienter, enligt Folkhälsomyndigheten är det okej att vaccinera covidpersonal parallellt med priogrupp 1. Varför ser ni på detta med så stort allvar?

—Vi vill så klart att all vårdpersonal ska få vaccin så snabbt som möjligt. Men just nu är vi tyvärr i ett läge där vi inte får lika många leveranser som vi hade hoppats på. Då blir det väldigt viktigt att vi faktiskt ger de doser vi får till dem som riskerar att bli svårt sjuka eller till och med avlida i covid-19, de äldre helt enkelt. Därför är vi väldigt strikta med den här prioriteringsordningen.

Senare under kvällen får vi till slut ett svar från divisionschefen Anna Alm Andersson på frågan om det kan bli aktuellt med disciplinpåföljd.

”Vårt fokus är och har varit att vara öppna med vad som inträffat och se till att det inte händer igen. Vår bedömning är att det inte är aktuellt med några disciplinåtgärder för de medarbetare som fått vaccinet”, skriver hon i ett mejl

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida