Läsarkrönika   |  Lena Svanberg, sjuksköterska 16 augusti 2023

Lena Svanberg: Vilken lastbilschaufför skulle köra tolv timmar utan att få stanna och kissa?

Vilken lastbilschaufför skulle köra tolv timmar utan att få stanna och kissa?
Detta är en krönika. Åsikter står skribenten själv för.

I transportbranschen är kör- och vilotider hårt reglerade och ska följas, annars väntar dryga böter för arbetsgivaren om det fuskas med detta. Det skulle vara roligt med något liknande för oss i vården! Det skulle bli böter i långa rader, skriver sjuksköterskan Lena Svanberg i sin nya läsarkrönika.

”Sommaren är kort” sjunger en folkkär artist. De flesta i Sverige håller nog med, förutom alla i vården som tycker tvärtom –  sommaren är för lång med nedstängningar av vårdplatser, sommarbemanning och frånvarande chefer som tar fyra veckors semester samt stänger av sin arbetstelefon (vilket de såklart har rätt till att göra). Men det är svårt att förlita sig på att alla håller sig friska och håller sig till det som är bestämt och att beredskapsplaner följs.

Sms:en har i sommar duggat tätt i semesterledig vårdpersonals telefoner om vakanser och sjukfrånvaro på arbetsplatsen. Det är inte lätt att ignorera och tänka att ”det får de som jobbar lösa”. Jag misstänker att en hög andel av er som läser har haft det så under sommaren och att semestern kanske präglats av dåligt samvete gentemot arbetskamraterna och många tankar på hur det har varit på jobbet.

Vissa arbetsplatser har löst bemanningen med att förlänga arbetspassen till tolv timmar. Det har fungerat kortsiktigt men i långa loppet visat sig vara droppen som fått bägaren att rinna över. Jag läste häromdagen att akutmottagningen på Akademiska sjukhuset har löst sommaren på det sättet och att flera nu har sagt upp sig för att de inte orkar jobba tolvtimmarspass utan raster eller möjlighet att gå på toa. ”Varje medarbetare som slutar på Akademiska sjukhuset av arbetsmiljöskäl är ett misslyckande”, säger Karouk Said, biträdande sjukhusdirektör. No shit Sherlock! Vilken lastbilschaufför till exempel, skulle köra tolv timmar utan möjlighet att få stanna och kissa i dikesrenen? I transportbranschen är kör- och vilotider och hårt reglerade och ska följas, annars väntar dryga böter för arbetsgivaren om det fuskas med detta. Det skulle vara roligt med något liknande för oss i vården! Det skulle bli böter i långa rader …

Det är ingen quick fix att lösa vårdkrisen i Sverige. Om media skulle ge vårdpersonal runt om i Sverige lika mycket tid och uppmärksamhet som stollarna som eldar heliga skrifter till höger och vänster får, skulle nog allmänheten tänka om. I stället för att reta upp religiösa ledare runt om i världen och orsaka instabilitet i det utrikespolitiska världsläget, skulle vi för allmänheten kunna lyfta fram frågor och visa verkligheten för oss i vården.

I stället för att reta upp religiösa ledare runt om i världen skulle vi i media visa verkligheten för oss i vården.

Åter till akutmottagningarnas Akilleshäl under sommaren. Vi har inte färre vårdplatser eller sommarbemanning som många vårdavdelningar har. Snarare ökar antalet patienter, framför allt i turistorterna där folk samlas och ”umgås”. Det vill säga super, slåss och beter sig vilket ökar arbetsbelastningen för både vården och polisen. All credd till ordningsmakten i Västernorrland som under flera lokala arrangemang utökat sin närvaro rejält med allt från ordningsvakter till kustbevakningen och som bidragit till minskat/obefintligt inflöde av överförfriskade och/eller misshandlade patienter på akuten. Det har nästan varit så att de nätterna varit de lugnaste på hela sommaren, möjligen också för att vi fasat för dem och utökat med extra personal. Ibland är det bra att det inte blir som man tänkt sig!

Lena Svanberg, 39 år, har arbetat som sjuksköterska i tio år och är specialistutbildad inom ambulanssjukvård.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida