Vill minska administrationen i vården

Vill minska administrationen i vården
Allt fler pratar nu om att något måste göras åt den betungande administrationen inom vården. Arkivbild: Mostphotos

Landstinget i Sörmland ska utreda om det går att ta bort onödig byråkrati.

20 januari 2014

– Jag möter så ofta sjuksköterskor och läkare som tycker att alldeles för stor del av deras arbetstid går åt till onödig administration, så nu måste vi titta på det här, säger Greger Tidlund (S), landstingsråd i Sörmland.

Därför lovar han nu att landstingets personalutskott ska ge personalenheten ett uppdrag att utreda vad som kan förändras.

Mer tid för patienterna

– Det finns en hel del som är regelstyrt och som vi inte kommer undan, men sen är jag säker på att det också finns mycket administration som vi skulle kunna ta bort helt eller flytta över till annan personal än sjuksköterskor och läkare så att de kan ägna mer tid åt patienterna i stället, säger Greger Tidlund.

Socialdemokraterna har tidigare lagt ett förslag om att staten tillsammans med landstingen och de fackliga vårdorganisationerna ska göra en så kallad vårdrevision. Förslaget presenterades i höstas i Socialdemokraternas skuggbudget.

Regeringen ser över byråkratin

Även socialminister Göran Hägglund (KD) har sagt att han vill minska på byråkratin och tillsatte i höstas en nationell samordnare som ska se över vad som kan göras för att vårdpersonalen ska få mer tid över till patienterna.

Kritik mot den betungande administrationen har kommit från flera håll. I december riktade Riksrevisionen skarp kritik mot kvalitetsregistren som man beskrev som både arbetskrävande och kostsamma.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida