Allt fler överlever hjärtstopp utanför sjukhus

Allt fler överlever hjärtstopp utanför sjukhus
En viktig orsak till att fler överlever hjärtstopp är att det finns fler hjärtstartare ute i samhället i dag. Arkivbild: Hjärtlungfonden/Zoll

Nytt forskningsprojekt ska ta reda på om inblåsningar är nödvändigt vid hjärt-lungräddning.

Antalet svenskar som överlever ett hjärtstopp utanför sjukhus har fyrdubblats på 20 år, från 124 till 539. Det visar ny statistik från Hjärt-Lungfonden. En viktig orsak är att det finns allt fler hjärtstartare ute i samhället.

Inblåsningar eller inte

Fortfarande överlever dock bara var tionde av de 10 000 svenskar som drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus.

Vid varje avbrott i kompressionerna upphör blodflödet till hjärnan och hjärtats kranskärl och i flera länder rekommenderar man numera enbart hjärtkompressioner vid hjärt-lungräddning.

I Sverige gäller dock fortfarande två inblåsningar efter 30 kompressioner. Det vetenskapliga underlaget för att rekommendera enbart kompressioner anses oklart även om en studie på Karolinska institutet redan 2010 visade att hjärtmassage räcker som första hjälp.

Hjärtstoppscentrum vid Södersjukhuset och Karolinska institutet startar nu studien TANGO2 för att jämföra den förenklade HLR-metod med bara bröstkompressioner med den vanliga som varvar med inblåsningar.

Ges olika instruktioner

SOS-operatörer som tar emot larm kommer att instruera en del att utföra HLR med inblåsningar och en del utan inblåsningar i väntan på den utlarmade hjälpen. 

Studien startar i Stockholms läns landsting men ska successivt utvidgas till resten av Sverige. Målet är att inkludera 4 600 patienter.

Snabb hjälp avgörande

– Om en förenklad HLR inte är sämre, eller till och med bättre än HLR med inblåsningar bör det få konsekvenser för hur utbildningen och HLR-kunskapen sprids i samhället, säger ST-läkaren Gabriel Riva, doktorand vid Hjärtstoppcentrum vid Södersjukhuset och en av forskarna bakom studien.

Chansen att överleva ett hjärtstopp är dubbelt så hög om man får hjärt-lungräddning innan ambulansens ankomst, och 75 procent högre om man får en stöt av en hjärtstartare inom tre minuter. ?

Hjärt-Lungfondens kampanj Hjärtsäkra Sverige vill dubblera antalet hjärtstartare i samhället och utbilda 100 000 personer i hjärt-lungräddning.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida