Ambulanssjuksköterskor varslas om avsked efter rasistiskt uttalande

De två ambulanssjuksköterskorna i Gävle som vägrade ta med en flykting som hoppat från ett fönster varslas nu om avsked. De har uppträtt oprofessionellt, anser landstingsledningen.

14 maj 2013

Det blev starka reaktioner när det kom fram att två ambulanssjuksköterskor fällt rasistiska uttalanden och vägrat ta med en 16-årig pojke som hoppat från en balkong.

Varslas om avsked

Landstinget Gävleborg tillsatte en utredning under säkerhetschefen som nu är klar. Den visar att de två sjuksköterskorna uppträtt oprofessionellt. Det handlar bland annat om brist i omhändertagande av patienten, en av dem har också stört polisen i deras arbete och fällt rasistiska yttranden.

– Det som skett är så pass allvarligt och förkastligt ur patientsäkerhetssynpunkt att de berörda medarbetarna har underrättats om avsked. Nu är vi inne i en arbetsrättslig process och det är viktigt att vi hanterar situationen korrekt, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Stängdes av

Vårdfokus har tidigare rapporterat om den 16-åriga pojke i Gävle som hoppade från ett fönster sex meter upp, efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Under tiden som polisen försökte förhandla med pojken ska en av ambulanssjuksköterskorna ha sagt att ”Det är lika bra att låta honom hoppa, det spelar ingen roll, det är ändå bara en flykting”.

De båda ambulanssjuksköterskorna har varit avstängda medan utredningen pågått.

Händelsen ska också anmälas till Socialstyrelsen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida