Anställda på ambulansen i Göteborg uppmanas vara mindre kritiska

Anställda på ambulansen i Göteborg uppmanas vara mindre kritiska
Anställda inom ambulansen har rätten på sin sida att uttala sig om missförhållanden på arbetsplatsen. Arkivbild: Mostphotos

Ledningen för ambulanssjukvården vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg bryter mot gällande regler, anser yttrandefrihetsexpert.

25 september 2013

Det har varit en stökig sommar för ambulanssjukvården i Göteborg. Vårdfokus och lokala medier har rapporterat om stora arbetsmiljöproblem.

En av sommarens dåliga nyheter var att det under en händelserik söndag i Götborg bara var en av fyra ambulanser i drift i stadens centrala delar. I måndags berättade Vårdfokus att Sahlgrenska universitetssjukhuset riskerar åtal och böter för brott mot arbetstidslagen.

Uppmanas vara mindre kritiska

Nu verkar det som om ledningen för ambulanssjukvården vid Sahlgrenska tröttnat på kritiken från de anställda. ”Rätten att kritisera arbetsgivaren är inte ovillkorlig”, står det i en klausul som gått ut från ledningen till personalen, rapporterar Sveriges Radio P4 Göteborg.

Formuleringen kritiseras av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– För det första blir jag förvånad över att man lägger en förlamande våt filt över kritik inom organisationen. Det andra är ju att det här är formuleringar som inte alls överensstämmer med de regler och förordningar som finns för anställda inom myndigheter. Alla har en väldigt långtgående rätt att lämna uppgifter som faktiskt skadar arbetsgivaren, säger han till Sveriges Radio P4.

Vårdförbundet håller med

Vårdförbundets avdelningsordförande i Västra Götaland, Marita Tenggren, kan bara hålla med.

– Så länge du inte förtalar arbetsgivaren har du rätt att påtala saker i en offentlig förvaltning. Vid brott mot arbetsmiljölagen har vi förstärkt rätt att meddela.

Hon tycker att de förtroendevalda som uttalat sig i medierna uttryckt sig sakligt och konkret under sommarens nyhetsrapportering om problemen inom ambulansen.

Tänker ni gå vidare med det här?

– Först får vi se om arbetsgivaren rättar till detta. Om de inte gör det får vi gå vidare, säger Marita Tenggren.

Vill ha lojalitet

Intervjuad av P4 Göteborg försvarar Per-Olof Blomqvist, HR-chef på Sahlgrenska universitetssjukhuset, skrivningen med att det inte alls är ett försök att inskränka meddelarfriheten. Enligt honom vill ambulansledningen få fram till de anställda att de ska vara lojala och följa fattade beslut, även om de ogillar besluten.

– Det här förstår jag inte alls, säger Marita Tenggren och gör samma tolkning som yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, att ambulansledningen försöker få tyst på obekväm kritik från de anställda.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida