Längre arbetstid på sommaren för ambulanssjuksköterskor i Dalarna

Längre arbetstid på sommaren för ambulanssjuksköterskor i Dalarna
Ambulanssjuksköterskorna i Dalarna har äntligen fått ett nytt avtal. Arkivbild: Colourbox

Efter långdragna förhandlingar är arbetstidsavtalet påskrivet och klart.

Det nya avtalet innebär olika arbetstid på sommaren och på vintern. I snitt blir årsarbetstiden 36 timmar och 20 minuter per vecka för dem som arbetar minst 20 procent natt.

– Avtalet är en kompromiss både från arbetsgivarsidan och arbetstagarhåll. Vi är glada över att vi har kommit till ett beslut, säger Kerstin Erlandsson, ordförande vid Vårdförbundet i Dalarna.

Arbetstiden blir 35 timmar och 30 minuter per vecka mellan september och maj, och 39 timmar per vecka mellan juni och augusti.

Extra lönepåslag

I avtalet ingår också ett byte från rast till måltidsuppehåll, och ambulanssjuksköterskornas löner höjs med 500 kronor per månad vid heltidstjänst. Avtalet gäller från den 1 april i år.

Tror du att medlemmarna är nöjda med det här avtalet?

– En del är nog lättade över att avtalet är klart, för det har varit en långdragen process. Lönepåslaget är glädjande men i övrigt kan det bli blandade reaktioner. Arbetstiden på vintern är bra, men att arbeta 39 timmar i veckan på sommaren under dygnets alla timmar kan svida, säger Kerstin Erlandsson.

Längre arbetstid på sommaren var ett önskemål från arbetsgivaren för att lösa sommarsituationen och slippa rekrytera sommarvikarier, enligt Kerstin Erlandsson.

Långdragna förhandlingar

I december 2012 sade landstinget i Dalarna upp det lokala avtalet för sjuksköterskor vid ambulansen. Enligt Vårdförbundet ansågs avtalet vara för kostsamt. Sedan dess har sjuksköterskorna arbetat 38 timmar och 15 minuter per vecka, en förlängning av arbetstiden med nästan två timmar per vecka.

I mars lämnade sjuksköterskorna vid ambulansen i Dalarna en protestlista till landstingets politiker. Landstinget har presenterat ett antal förslag till avtal som tidigare har avvisats av Vårdförbundet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida