Östergötland förlänger ambulansavtal med Sirius

Ambulansföretaget Sirius Humanum får förlängt kontrakt i Östergötland, trots skarp kritik för undermålig arbetsmiljö och trots att personalen är inne på sitt andra år utan löneförhöjningar. Enligt landstingsrådet Fredrik Sjöstrand (M) är arbetsmiljön inte politikernas ansvar, något som upprör oppositionen.

30 november 2012

Nästa vecka beslutar hälso- och sjukvårdsnämnden i Östergötland om den framtida ambulanssjukvården i regionen. Den borgerliga landstingsledningen tillsammans med det lokala partiet Vrinnevilistan förväntas då förlänga Sirius Humanums avtal med upp till tre år.

– De klarar uppföljningskriterierna och levererar det som vi beställt. Utifrån det som våra tjänstemän föreslagit tänker vi därför förlänga avtalet, säger moderaten Fredrik Sjöstrand, vice ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden i Östergötland.

Stora arbetsmiljöproblem

Samtidigt har personalen hos Sirius Humanum gång på gång slagit larm om undermålig psykosocial arbetsmiljö. Vårdförbundet har tidigare anmält Sirius Humanum till Arbetsmiljöverket via en så kallad 6:6a anmälan och efter deras utredning ställdes krav på förändringar av arbetsmiljön.

Några löneförhöjningar har heller inte erbjudits personalen. Företaget lade ett nollbud 2011 och har inte inlett någon lokal lönedialog alls för 2012. Samtal pågår centralt  med Vårdförbundet, men ska enligt uppgift ha dragit ut på tiden.

”Personalansvaret ligger på Sirius”

Att majoriteten i Östergötland trots detta nu vill förlänga avtalet har fått oppositionen att se rött. Bland andra menar oppositionslandstingsrådet Christoffer Bernsköld (S) att förtroendet för Sirius Humanum är förbrukat och att företaget därför inte bör få ett förlängt avtal. Men den kritiken har Fredrik Sjöstrand inte någon som helst förståelse för.

– Oppositionen har tyvärr väldigt mycket fokus på personalen, man verkar inte ha klart för sig hur rollfördelningen ser ut. Vi har ett strikt medborgarperspektiv och personalansvaret ligger på Sirius. De visar en bristande förståelse för vad det är vi beställer, säger han.

Stäms på miljoner

I Skåne har Sirius Humanum stämts från två håll efter att det dotterbolag som drev ambulansverksamhet där gick i konkurs.  Konkursförvaltaren menar att företaget bröt mot reglerna när över 7 miljoner fördes över till moderbolaget endast några dagar innan konkurshandlingarna länmnades in i våras. Region Skåne har också stämt bolaget och vill ha tillbaka 14 miljoner kronor, pengar som betalats för ambulansverksamhet som aldrig utfördes. 

Men trots att Sirius Humanum brottas med personalmissnöje, uteblivna lönehöjningar och krav på miljonbelopp, är inte Fredrik Sjöstrand oroad för företagets ekonomiska situation.

– Jag ska inte spekulera i huruvida de kan gå i konkurs eller inte. Naturligtvis finns det en handlingsberedskap om något sådant skulle hända, precis så som man hade i Skåne. Men vad vi kan se här i Östergötland går de bra ekonomiskt, säger han.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida