Vården— fråga som lyfte i Almedalen

Vården har inte varit någon av de stora stridsfrågorna för riksdagspartierna trots att det är valår — tills Almedalsveckan drog i gång. Vårdförbundet var också på plats och lyckades till och med bli nominerat till Hetast i Almedalen för sin kampanj Fullt ut. Med den vill förbundet visa att om medlemmarnas kunskap används fullt ut så blir vården bättre, säkrare och billigare. Exempelvis kan ambulanssjuksköterskor bedöma var patienter bäst tas om hand.??

28 juli 2010

Alla patienter måste inte till akuten

Ambulanser behöver inte rutinmässigt åka till akuten. Vissa patienter kan tas direkt till vårdavdelningen. ?Det är både olämpligt och dyrt att alla ambulanser åker till akutmottagningen, sade Veronica Vicente, ambulanssjuksköterska, på Vårdförbundets seminarium i Almedalen. Hon har deltagit i Gepardprojektet i Nacka-Värmdö­området öster om Stockholm, som handlar om att föra geriatriska patienter direkt till vårdavdelning.??

— De studier vi har gjort visar att den här modellen är säker och att patienterna tycker att den fungerar bra.?

Men det kräver att ambulanssjuksköterskornas kompetens användas fullt ut.?

I Lund har systemet för äldre patienter med höftfrakturer förändrats. På en akutmottagning är de lågprioriterade och får vänta länge på att komma till en vårdavdelning. Det lönar sig både ekonomiskt och mänskligt att låta frakturpatienterna åka direkt till röntgen och vårdavdelning utan att passera akutmottagningen.??

— I stället för att få upp nerkissade, förvirrade och uthungrade patienter med begynnande trycksår från akuten, får vårdavdelningen smärtstillade, torra och nöjda patienter som har passerat röntgen på åtta minuter, sa Ami Hommel, forskande sjuksköterska i Lund och förra årets vinnare av Salus Ansvars vårdpris.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida