Krisen i vården

Ivo: Hur påverkar varslen patientsäkerheten?

Ivo: Hur påverkar varslen patientsäkerheten?
Karolinska universitetssjukhuset har meddelat att de behöver varsla totalt 1 100 anställda, både från Huddinge och Solna. Arkivbild: Mostphotos.

Inspektionen för vård och omsorg kommer att granska hur patientsäkerheten och tillgången till vård påverkas av de varsel som lagts fram vid tre sjukhus i Stockholm.

Förra veckan meddelade Södersjukhuset och Danderyds sjukhus att de behöver varsla personal, sammanlagt 200 tjänster, framför allt läkare och undersköterskor.

Ett par veckor tidigare kom Karolinska universitetssjukhuset med ett varsel på 600 tjänster, i tillägg till de 500 tjänster som sjukhuset redan varslat i våras. Även där handlar det om läkare, undersköterskor och administrativ personal.

Läs mer: Karolinska varslar igen – nu 600 tjänster i vården

Fyra olika ärenden

De omfattande nedskärningarna har fått Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att reagera.

Myndigheten har öppnat sammanlagt fyra ärenden. Utöver sjukhusen som varslar personal kommer Ivo även att följa Södertälje sjukhus där en avdelning stängt på grund nedskärningar i vården.

– Vi vill följa utvecklingen och se hur nedskärningarna och omställningen till nära vård påverkar patientsäkerheten och tillgången till vård, säger Ann Fagerlind som är utredare på Ivo, till Vårdfokus.

Vårdförbundets grupper

Inspektionerna väntas starta i början på nästa år. Upptäcks brister i patientsäkerhet eller i tillgången till vård kommer det att återkopplas till verksamheterna.

Personalnedskärningarna berör i dagsläget inte Vårdförbundets medlemsgrupper.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida