Alternativmedicin

Vidarkliniken får godkänt av Region Skåne

Vidarkliniken får godkänt av Region Skåne
Region Skånes revisorer konstaterar att effekten av vårdtiden på Vidarkliniken upplevs som god av patienterna. Arkivbild: Mostphotos

Den antroposofiska Vidarkliniken i Järna har på senare tid haft det tufft. Stockholms läns landsting och Västra Götaland har sagt upp avtalen med kliniken efter kritik mot verksamheten. Region Skåne har däremot fullt förtroende för Vidarkliniken.

– Vi är väldigt glada över att Region Skåne har gjort den här revisionen. Det känns som en upprättelse i förhållande till det egendomliga hanterandet av vårt ärende som Stockholms läns landsting har gjort, säger Vidarklinikens ordförande Anders Kumlander.

För bara några veckor sedan varslades 23 ur personalen om uppsägning till följd av att Stockholm sagt upp avtalet om stress- och smärtrehabilitering. I fjol varslades 17. Totalt handlar det alltså om 40 personer som riskerar sina jobb efter att det framförts kritik mot Vidarkliniken. Endast 23 blir kvar, plus de 15 som arbetar på klinikens vårdcentraler.

Kritiken har dels bestått i bristande journalföring, dels att för stort fokus läggs på alternativ medicin.

”Välbehövligt komplement”

I förra veckan lämnade revisorerna i Region Skåne en rapport om Vidarkliniken. De har inte funnit några brister. Tvärtom konstaterar Skånerevisorerna att Vidarkliniken erbjuder ett välbehövligt komplement till skolmedicinen för patienter med utmattningsdepression, kronisk värkproblematik och cancerrehabilitering. De har inte funnit några belägg för att det görs avsteg från traditionell skolmedicin och anser att journalföringen är adekvat.

Stockholms läns landsting har hittills stått för cirka hälften av patientunderlaget på Vidarkliniken. Att avtalet sägs upp och att många riskerar jobbet förändras inte av revisionsrapporten från Skåne.

Protestmarsch i dag

I eftermiddag klockan 14.30 kommer tidigare patienter på Vidarkliniken att samlas vid Mynttorget vid Riksdagshuset för att i en protestmarsch mot det uppsagda avtalet gå till landstingshuset i Stockholm. Avtalet med Stockholmslandstinget löper ut nu på fredag den 31 mars.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida