Nya Karolinska

Dyra avtal skrotas på Nya Karolinska

Dyra avtal skrotas på Nya Karolinska
Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) vill se över flera avtal på Nya Karolinska som blivit dyrare än förväntat. Foto: Emilia Öije Bergqvist

Efter flera nyheter om dyra tilläggsarbeten på Nya Karolinska sjukhuset i Solna har den styrande alliansen i Stockholms landsting ångrat sig och ser nu över en rad avtal för att bromsa kostnaderna.

20 september 2017

Nya Karolinska sjukhuset i Solna uppfördes genom en så kallad offentlig privat samverkan, OPS, mellan Stockholms läns landsting, byggbolaget Skanska samt riskkapitalbolaget Innisfree. Avtalet för att bygga, utrusta och underhålla sjukhuset fram till år 2040 beräknas landa på en kostnad som överstiger 60 miljarder kronor.

Utöver det tillkommer utgifter för tilläggsbeställningar och ändringar. Underavtalet för denna del gick utan konkurrens till Swedish Hospital Partners (som ägs av Skanska och Innisfree) samt företaget Coor Service Management, vilket i stort sett ger ensamrätt på alla tilläggsarbeten de kommande 22 åren.

Ska se över kostnaderna

I veckan publicerade Svenska Dagbladet en granskning om dyra tilläggsarbeten på NKS, bland annat beräknas det kosta upp emot en miljon kronor för att bygga om en nödutgång till en vanlig dörr. Publiceringen väckte starka reaktioner hos finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M), som nu vill se över kostnaderna på en rad områden.

Alla tilläggsarbeten som inte är kritiska för behandlingen av patienter kommer att pausas fram till den 20 december, då landstingen formellt tar över sjukhuset. Därefter kommer alla extra byggarbeten konkurrensutsättas. Det betyder att uppdragen kan komma att gå till andra företag.

Även avtalet om billigare småjobb ska omförhandlas. Det ska skapas en prislista för exempelvis eluttag och hyllplan.

Överväger att säga upp avtal

Irene Svenonius tycker att alla i landstingsfullmäktige, oavsett färg på parti, som 2010 röstade för ett OPS-avtal utan konkurrens borde vara självkritiska. De borde dragit i nödbromsen när det bara kom ett enda anbud, anser hon och flaggar samtidigt för att hela OPS-avtalet om Nya Karolinska ska ses över.

– Det pågår ett analysarbete av våra tjänstemän om vad som är bäst att göra i det här läget. Och där väjer vi inte för något alternativ, inte ens en uppsägning av avtalet. Jag måste alltid jobba för den bästa affären för Stockholmarna, säger hon till SvD.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida