nutrition

”Kylda matlådor har fått äldre att tappa i vikt”

”Kylda matlådor har fått äldre att tappa i vikt”
Kylda matlådor som levereras för hela veckan är ofta omdiskuterade. Nu pekar en sjuksköterska i Hässleholm på risken att de gamla och sjuka inte får i sig den näring de behöver och tappar i vikt. Arkivbild: Mostphotos.

Sjuksköterskan Madelaine Svantesson är kritisk till att äldre med hemtjänst i Hässleholm numera bara kan få kylda matlådor. Hon ser en risk för att fler kommer att drabbas av undernäring.

? Jag tycker inte det är okej att spara på de äldre på det här sättet, säger Madelaine Svantesson som arbetar som sjuksköterska på vårdcentralen Capio Göingekliniken i Hässleholm.

Sen i våras har kommunens omsorgsnämnd på försök gått över till kylda matlådor för dem som har hemtjänst. Matlådorna levereras en gång i veckan och värms sedan i micro eller ugn. Försöket är nu på väg att permanentas.

Tappade i vikt

Sjuksköterskan Madelaine Svantesson, som arbetar med patienter som har astma och kol, började fundera över hur bra det egentligen är när hon upptäckte en av hennes patienter hade gått ner i vikt.

? När jag frågade hur det kom sig berättade hon om matlådorna och att hon tyckte de var förfärliga. Dels var det för lite mat och dels tyckte hon inte om hur de smakade.

Tidigare har de äldre fått varma matlådor levererade dagligen från ett av kommunens kök.

Äter inte tillräckligt

? Jag ser en fara med att leverera kylda matlådor för en hel vecka. Risken är att de inte äter tillräckligt, utan lådorna blir stående i kylskåpet, säger Madelaine Svantesson.

Madelaine Svantesson är sjuksköterska på vårdcentral i Hässleholm. Foto: privat.

Hon har upptäckt viktminskning hos ytterligare en patient och påpekar att det är väldigt viktigt att de som är äldre och/eller kroniskt sjuka äter energität mat eftersom de många gånger har svårt att få i sig tillräckligt.

? De behöver mer protein och fett annars förlorar de i muskelmassa och då ökar risken för fallolyckor.

Vanligt med kalla matlådor

Allt fler kommuner har gått över till kylda matlådor inom hemtjänsten. En undersökning som SPF Seniorerna gjorde för två år sedan visade att i nästan hälften av landets kommuner är kalla matlådor från en förutbestämd leverantör det enda alternativet. Bara 13 procent av kommunerna erbjuder möjligheten att välja mat från fler än en leverantör.

De kylda matlådorna är omdiskuterade och i vissa fall kritiserade. Malmö slutade med kommunalt upphandlade lunchlådor efter att de fått låga betyg och erbjuder nu i stället olika valmöjligheter. Och Madelaine Svantesson tycker att de äldre och sjuka borde ha möjlighet att välja.

? De som tycker att matlådorna är goda och att det fungerar bra kan gärna få fortsätta med dem, men de som vill få sin mat på något annat sätt borde ha den möjligheten, säger hon.

Har utvärderat maten

Hässleholms kommun har gjort en enkät för att utvärdera den kylda maten. Enligt tidningen Norra Skåne visade enkäten att:

  • 17 procent var tydligt missnöjda med smaken på maten.
  • 25 procent tyckte att maten till viss del smakade bra.
  • Resten instämde till stor del i att maten var god.

En majoritet var nöjda med valfriheten och att de själva kunde bestämma när de skulle äta.

Behöver diskuteras

Madelaine Svantesson kommer i alla fall att hålla ett extra öga på sina patienters vikt framöver och hon önskar att fler ska våga protestera.

? Det har varit alldeles för tyst kring den här frågan. Det här handlar ju om en grupp människor som själva inte är de som klagar. Jag undrar vad som hade hänt om kommunen hade infört samma system på våra förskolor eller skolor, då hade det nog blivit livliga protester från barn och föräldrar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida