Politikerna i Halland nekar gravida KUB-test av etiska skäl

Politikerna i Halland nekar gravida  KUB-test av etiska skäl
I landsting som erbjuder KUB-test till alla avbryts fler graviditeter. Arkivbild: Colourbox.

I fyra landsting kan kvinnor fortfarande inte få göra ett KUB-test för tidig upptäckt av kromosomavvikelser.

31 mars 2015

Landsting och regioner skiljer sig åt när det gäller KUB-test. Landstingen i Örebro och Stockholm erbjuder testet till de gravida som vill göra testet. Andra, som landstinget i Västmanland och Region Halland, erbjuder det inte till någon.

Etisk fråga i Halland

Etiken i tidig fosterdiagnostik är ett argument som Mats Eriksson (M), ordföranden i Hallands regionstyrelse, för fram.

– Frågan är om man ska ha ett samhälle med funktionsnedsättningar eller inte, säger han i en intervju för Sveriges Radio P4 Halland.

KUB-testet, ett kombinerat ultraljud och blodprov, är en fosterdiagnostisk där man tar hänsyn till kvinnans ålder. De flesta landsting erbjuder det till kvinnor över 35 år för att ge svar på om det finns en förhöjd sannolikhet för att deras foster har Downs syndrom. Testet görs mellan graviditetsvecka 11 och 13, men kan också göras tidigare.

Landstingen beslutar själva

Socialstyrelsens rapport om fosterskador och kromosomavvikelser kom för ett par veckor sedan och innehåller data från 2013. Den visar att fler kromosomavvikelser upptäcks i de landsting som erbjuder KUB-tester. Och ju fler som upptäcks, desto fler graviditeter avbryts.

Myndigheten tar inte ställning till om landsting och region ska erbjuda testet eller inte.

– Vi har kommunalt och regionalt självstyre därför är det en sak för landstingen själva att besluta om, utifrån resurser och andra ställningstaganden, säger Karin Gottvall, utredare vid Socialstyrelsen.

Kan välja annat landsting

Däremot ska alla kvinnor erbjudas information om fosterdiagnostik på mödravården. Om ett landsting inte erbjuder KUB-test måste de vända sig till privat verksamhet för att få det gjort. Med den nya patientlagen har man också rätt att få vård i ett annat landsting och i Västra Götaland prövas just nu frågan om halländska kvinnor ska kunna göra KUB-test där.

Fakta

  • En tidigare rapport om fosterskador och kromosomavvikelser från Socialstyrelsen visar att 2013 erbjöd 16 av 21 landsting KUB-testet tidigt i graviditeten.
  • Sex av dem erbjöd alla kvinnor att göra testet, bland de övriga gällde det kvinnor över 35 år.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida