Tingsrätten friar läkaren i Eksjö

Tingsrätten friar läkaren i Eksjö
Läkaren har stått åtalad för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Arkivbild: Colourbox

En nyfödd flicka dog och hennes mamma skadades allvarligt efter en långdragen förlossning. Nu frias läkaren från åtalet om vållande till annans död och vållande till kroppskada. UPPDATERAD 11:30

27 mars 2014

Enligt tingsrättens dom har läkaren visserligen inte skött förlossningen i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, men det finns inget som bevisar att barnet hade överlevt om läkaren slutat använda sugklocka och förlöst med kejsarsnitt istället. ”Orsakssambandet är en förutsättning för en fällande dom för vållande till annans död”, skriver tingsrätten.

Åtalet om kroppsskada som gällde mamman ogillas också eftersom läkaren har befunnit sig i en nödsituation, enligt tingsrätten.

Förlossningen pågick i mer än 50 timmar. Läkaren använde sugklocka nio gånger och fortsatte trots att barnmorskorna flera gånger föreslog kejsarsnitt. Den traumatiska förlossningen vid Höglandssjukhuset i Eksjö i maj 2011 slutade med att barnet dog.

Svåra skador

Obduktionen visade att flickans nacke var bruten. Det fanns även brott på en arm och på ett nyckelben. Under tingsrättsförhandlingarna har en barnläkare, som under 20 minuter försökte återuppliva flickan, sagt att hon troligtvis dog av syrebrist.

Mamman fick en total ruptur kring analöppningen och behövde opereras fem gånger.

Förlorad legitimation

Socialstyrelsen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har tidigare lastat läkaren för det som hände och dragit in hans legitimationen, ett beslut som läkaren har överklagat.

Under förhandlingarna har försvaret hävdat att kvinnan drabbades av en cervixspasm som inte gick att förutse, som gjorde det svårt att dra ut barnet. Åklagaren har sagt att det inte var fel att försöka med sugklocka, men att det var straffbart fel att inte avbryta och byta till kejsarsnitt.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida