Urinprov kan få fler att testa sig mot cancer i livmoderhalsen

Urinprov kan få fler att testa sig mot cancer i livmoderhalsen
Urinbaserade tester är effektiva för att upptäcka HPV-virus och ett bra sätt att öka screeningen av kvinnor som är svåra att nå, visar forskare. Arkivbild: Colourbox

Att leta efter humant papillomvirus i urin är en tillräckligt säker metod, enligt en metaanalys publicerad i British Medical Journal.

18 september 2014

Screening för livmoderhalscancer görs i dag antingen genom cellprovtagning från livmodertappen eller HPV-test av vaginalsekret. Det har dock visat sig svårt att få en del kvinnor att komma till screeningen. I Sverige gäller det till exempel gruppen invandrarkvinnor och på flera håll i landet har man därför gjort specialsatsningar i invandrartäta bostadsområden.

14 studier

Men nu visar en metastudie publicerad i den vetenskapliga tidsktiften British Medical Journal att urinbaserade HPV-tester är ett bra alternativ till traditionella screening-metoder för att öka deltagandet bland kvinnor som annars är svåra att nå.

Forskarna analyserade data från 14 studier med sammanlagt 1 443 kvinnor. Tester för högrisk HPV visade en känslighet på 77 procent och en specificitet på 98 procent.

För HPV 16 och 18 var känsligheten 73 procent och specificiteten 98 procent. HPV 16 och 18 är de virusstammar som visat sig orsaka omkring 70 procent av fallen av livmoderhalscancer.

Olika metoder

Den största begränsningen i  metaanalysen är enligt forskarna att det saknas en enhetlig metod för att upptäcka HPV i urin och att exaktheten varierar mellan de enskilda studierna. En del av studierna är också gjorda på smala undergrupper.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida