Sophiahemmet startar barnmorskeutbildning

Sophiahemmet startar barnmorskeutbildning
Högskolan startar den nya utbildningen den första september. Sista ansökningsdag är den 15 april.

Till hösten tas 24 nya studenter emot. (Uppdaterad 2014-02-13 kl 09.40)

12 februari 2014

I morse berättade vi att Socialdemokraterna i Stockholm gått ut med ett vallöfte om att verka för fler utbildningsplatser för barnmorskor i Stockholm (se länk till höger). Knappt hann nyheten ut förrän Sophiahemmet högskola nu på eftermiddagen meddelar att skolan startar ett barnmorskeprogram hösten 2014, med 24 platser.

Socialdemokraterna vill dock utöka barnmorskeutbildningen med ytterligare 20 platser per år i Stockholm regionen, utöver de 24 som nu Sophiahemmets högskola erbjuder.  

När det nyligen blev klart att BB Sophia i mars slår upp sina portar skapades en hel del rubriker i medierna. Plötsligt uppstod en akut barnmorskekris eftersom många som lämnade sina arbetsplatser för att börja arbeta på den nya förlossningsenheten först behöver skolas in, vilket ledde till att många barnmorskor krävde högre löner.

Men beskedet att en ny förlossningsenhet skulle öppnas underlättade samtidigt för Sophia högskola att ta beslutet om den nya barnmorskeutbildningen.

– Närheten till BB Sophia, som i princip ligger vägg i vägg med högskolan, skapar unika möjligheter för samverkan, inte minst när det gäller den verksamhetsförlagda delen av utbildningen, säger högskolans rektor, Jan Åke Lindgren.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida