Nya Sophia BB har fått barnmorskorna att kräva högre löner

Nya Sophia BB har fått barnmorskorna att kräva högre löner
Nör BB Sophia öppnar i mars blir förlossningsplatserna i Stockholm fler. Men bristen på barnmorskor är akut. Foto: Elisabet Forslind

Ett nytt bb leder till möjligheter att förhandla lön. Vårdchefen på Södra BB i Stockholm väntar på politikernas lönesatsning.

17 januari 2014

Den akuta kris som har uppstått i Stockholm, med barnmorskor som lämnar sina arbetsplatser för att börja arbeta på BB Sophia, har lett till en diskussion om löner. Eva Jansson, vårdchef på Stockholms största förlossningsenheter, Södra BB och förlossningen på Södersjukhuset, berättar att medarbetare kommer in till henne och kräver flera tusen mer i månaden – annars slutar de för att börja på andra sjukhus.

– De flesta som börjar på BB Sophia har rekryterats från Danderyd vilket förde med sig att 25 till 30 erfarna barnmorskor slutade på en gång. För att lösa den akuta krisen har de beslutat om en lönehöjning till alla som stannar kvar. Det har satt igång en andra våg av uppsägningar på övriga förlossningsenheter, säger hon.

Vill betala mer

Medellönen för en barnmorska där hon är chef är 32 500 kronor i månaden. Hon skulle gärna ge alla ett generellt lönepåslag med ett par tusen i månaden.

– Dels för att de är värda det, dels för att vi ska få behålla dem.

I början av februari tar landstingsstyrelsen i Stockholms län beslut om ett förslag att satsa 59 miljoner kronor under 2014, och lika mycket under 2015, på barnmorskor och andra specialistutbildade sjuksköterskor.

– När landstingsstyrelsen har fattat sitt beslut vet vi hur mycket pengar det rör sig om för vår del och först då vet vi exakt hur vi kan fördela dem. Vi måste göra något radikalt, säger Eva Jonsson.

Många deltidsanställda

Som Vårdfokus tidigare berättat har sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) delvis förklarat den akuta bristen på barnmorskor i Stockholm med att mindre än hälften av dem jobbar heltid. Hennes uttalande ledde i förra veckan till en intensiv debatt på Twitter.

Antalet deltidsanställningar bland barnmorskorna i Stockholms läns landsting har varit ungefär detsamma under de senaste fem åren. Landstingets siffror från 2009 visar att sedan dess har omkring 50 procent av barnmorskorna arbetat deltid.

Hårda arbetsvillkor, obekväma arbetstider och ökade krav påverkar valet att arbeta deltid.

Enligt Eva Jansson är en stor skillnad mot tidigare att patienternas krav har blivit högre.

– De födande kvinnorna har informerat sig och kräver mycket stöd och full närvaro, vilket de ska ha. Antalet anmälningar om brister i vården har ökat, och med det barnmorskornas rädsla för att göra fel. Det ökar pressen på dem, säger hon.

Har valt deltid

Enligt Maria Englund, personaldirektör i Stockholms läns landsting, är den information hon får från cheferna i verksamheterna att barnmorskorna arbetar deltid på egen begäran.

– Jag diskuterar med personalcheferna om det är något specifikt som har hänt på något sjukhus, men det här verkar vara genomgående. Vi har också diskuterat vad vi kan göra för att öka sysselsättningsgraden. Om en vecka ska jag träffa personalcheferna igen för att få mer information, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida