tvingas avveckla

Vidarkliniken slutar ta emot patienter

Vidarkliniken slutar ta emot patienter
Vidarkliniken i Järna erbjuder rehabilitering av patienter med stressrelaterad ohälsa, kronisk svår smärta, t.ex. fibromyalgi, cancerdiagnoser och vissa andra kroniska invärtes medicinska sjukdomar. Arkivbild: Mostphotos

Efter att flera regioner beslutat att inte längre skicka patienter till Vidar rehab har kliniken tappat 70 procent av patienterna. Nu går det inte längre att driva verksamheten vidare.

Det antroposofiska sjukhuset Vidar rehab, förr Vidarkliniken, slutar från och med i dag att ta emot patienter och avvecklar verksamheten under mars månad. Över 100 av de anställda har fått sluta. Vidarkliniken har funnits i Järna under 33 år.

– Det har varit en process under en längre tid men det viktigaste, eller enda, skälet är ekonomiskt, säger Ursula Flatters, läkare och styrelseledamot i Vidar rehab, till SVT Nyheter.

Uppsagda avtal med regioner

Vidarkliniken har förlorat avtal med flera regioner. Jönköping, Sörmland och Stockholm kommer från 1 mars inte längre att skicka patienter till slutenvården. Region Skånes avtal med Vidar Rehab kommer att avvecklas under mars månad.

De uppsagda avtalen kom efter kritik mot bristande journalföring samt att för stort fokus läggs på alternativ medicin. En revision som gjordes av Region Skåne kom dock fram till att Vidarkliniken erbjuder ett välbehövligt komplement till skolmedicinen för patienter med utmattningsdepression, kronisk värkproblematik och cancerrehabilitering. De fann inte några belägg för att det görs avsteg från traditionell skolmedicin och ansåg att journalföringen är adekvat.

Läs också: Vidarkliniken får godkänt av Region Skåne

Patienter kommer fortfarande kunna komma till Vidar rehab på enskilda behandlingar på dagtid. Även Vidar vårdcentral i Järna centrum kommer fungera som vanligt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida