Åkesson besöker Skånes universitetssjukhus som planerat

Vårdförbundet har fått försäkringar om säkerheten för personalen.

Efter ett möte med ledningen för Skånes universitetssjukhus i Malmö känner sig Vårdförbundet lugnade när det gäller säkerheten i samband med besöket från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i morgon, onsdag.

Det var i fredags som Vårdförbundet gjorde en arbetsmiljöanmälan med begäran om att arbetsgivaren skyndsamt skulle redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att skydda personalen inför SD-besöket. Detta sedan vårdpersonal mordhotats efter protester mot besöket.

Tagit oron på allvar

– Vi har fått en genomgång av hur de har tänkt sig både det yttre och inre skyddet och även den psykosociala arbetsmiljön. Den handlingsplan som vi fick ta del av gör att vi känner oss nöjda, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

Han tycker att ledningen har tagit Vårdförbundets oro på allvar och säger att mer kan man inte begära.

– Vi har inte några synpunkter på själva besöket, utan har fokuserat på arbetsmiljön och säkerheten för våra medlemmar, säger Mats Runsten.

Genomförs som planerat

Enligt uppgift har en ansökan om tillstånd för demonstration lämnats in, men Skånes universitetssjukhus ser ingen anledning att ändra planerna eller ställa in.

– Besöket kommer att genomföras som planerat, säger kommunikationschefen Anna Martinsson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida