Lättnad och besvikelse över ambulansavtalet i Östergötland

Lättnad och besvikelse över ambulansavtalet i Östergötland
Löneavtalet för Sirius Humanum i Östergötland är nu klart. Personalen får 2,6 procent för 2012. Arkivbild: Helena Mirsch

Ambulanssjuksköterskorna inom Sirius Humanum i Östergötland har inte fått nya löner sedan 2010. Först nu är avtalet för 2012 på plats, vilket innebär en genomsnittlig löneökning på 2,6 procent. Många är lättade att det till slut kom ett avtal, men de tycker att siffran är på tok för låg.

– Allting är bättre än ingenting och flera här trodde att det skulle bli noll igen. Men samtidigt är det dåligt med tanke på att vi inte fått något alls på tre år. Jämför man med liknande arbetsplatser med samma utbildningsnivå ligger vi långt efter, säger Christoffer Remnemark, förtroendevald på arbetsplatsen.

Ambulanssjuksköterskorna inom Sirius Humanum AB i Östergötland har inte fått nya löner sedan 2010. För 2011 lade företaget ett nollbud och hänvisade till det kärva ekonomiska läget. Under 2012 inleddes ingen lönedialog alls med facket, något som tvingat fram centrala förhandlingar under hösten. Dessa har nu resulterat i att det i genomsnitt blir 2,6 procents löneökning från och med den 1 juli 2012.

– Det känns skönt att vi äntligen fått till en siffra och att den dessutom hamnade på märket. Nu måste bolaget visa att de kan prestera, säger Oskar Falk, förbundsombudsman på Vårdförbundet.

Centrala förhandlingar

Men vägen dit har inte varit enkel. Under hösten har Vårdförbundet och Sirius Humanum haft flera möten som slutat i oenighet. Efter att företaget lade ett bud som innefattade ett nytt årstidsarbetsavtal, och som dessutom saknade en konkret siffra, valde Vårdförbundet att säga upp den lokala lönebildningen och i stället förhandla direkt med Vårdföretagarna. En metod som aldrig tidigare prövats.

Nu ska lönekakan delas upp på arbetsplatsen och eftersom de lokala samtalen mellan Vårdförbundet och Sirius Human tidigare varit minst sagt kyliga finns en del frågetecken kvar att räta ut.

– Sirius har inte involverat oss i andra frågor tidigare och definitivt inte lönefrågan. Jag tror inte att det kommer bli annorlunda den här gången när det kommer till de individuella lönesamtalen. Samtidigt måste de förhålla sig till avtalet nu, säger Christoffer Remnemark.

Uppsagda får retroaktiv ersättning

Enligt det nya avtalet finns det också en möjlighet för de som sagt upp sig efter den 1 juli 2012 att få ersättning retroaktivt. Eftersom uppsägningarna droppat tätt den senaste tiden rör det sig enligt Christoffer Remnemark om flera personer.

För 2013 gäller en återgång till det ej nivåbestämda avtalet. Förhandlingarna för 2013 startar i början på mars.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida