Östergötland. Fler akutvårdsplatser – men ovisst vem som ska göra jobbet

Östergötland. Fler akutvårdsplatser – men ovisst vem som ska göra jobbet
Pengar till vårdplatser är inte hela lösningen på akutsjukvårdens problem, anser Vårdförbundet i Östergötland. Arkivbild:Colourbox

Landstinget i Östergötland vill öppna 46 nya akutvårdplatser för att få bukt med överbeläggningar. Men var är planen för att kunna rekrytera personalen som sköter jobbet, frågar sig Vårdförbundet.

Under första halvåret i år ska 46 nya akutvårdplatser öppnas på länets tre sjukhus, enligt ett beslut i landstinget Östergötlands hälso- och sjukvårdsnämnd.

Satsningen kommer att kosta 48 miljoner. Syftet är att förbättra akutvårdsprocessen och få bukt med den höga graden av överbeläggningar som råder på flera avdelningar.

– Det här är bra. Vi har under flera år signalerat att belastningen är för hög, omkring 100 procent. Men ett jättestort problem är kompetensförsörjningen. Man har fått dra ner på vårdplatser för att man inte har kunnat bemanna och kan du inte rekrytera löser du inte problemet, säger Patrizia Bjerkegren, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Östergötland.

Hög arbetsbelastning och obefintlig löneutveckling är två viktiga anledningar till att Vårdförbundets medlemmar lämnar sina jobb, berättar Patrizia Bjerkegren.

I dag har avdelningscheferna ensamma ansvaret för att få fram personal till sin egen avdelning och vissa har det svårare än andra.

– Man skulle vinna mycket på att jobba mer långsiktigt strategiskt och tillsammans i landstinget med de här frågorna, säger Patrizia Bjerkegren.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida