Samtliga landsting har problem med överbeläggningar

Samtliga landsting har problem med överbeläggningar
Överbeläggningar och utlokaliserade patienter är både en fara för patientsäkerheten och ett arbestmiljöproblem. Arkivbild: Colourbox

Flest överbeläggningar hade landstingen i Gävleborg, Västmanland, Västerbotten och Västra Götalandsregionen under årets två första månader. Det visar den nationella sammanställningen av antalet överbeläggningar som SKL nu presenterar för första gången.

Antalet överbeläggningar varierar mellan landstingen/regionerna, men problemet finns över hela landet.

Sedan i höstas använder alla landsting samma metod för att mäta överbeläggningar på sjukhusen. Resultaten rapporteras in varje månad till en nationell databas som administreras av SKL, Sveriges kommuner och landsting,

Vill inte jämföra ännu

Hittills har mätningarna bara presenterats lokalt, men nu har SKL för första gången samlat ihop resultaten och presenterar dem på sin hemsida.

Det kan ta ett tag innan metoden har satt sig och därför är det inte säkert att alla landsting mäter på samma sätt ännu. Därför menar SKL att man ännu inte kan göra några jämförelser.

Mäter även utlokaliserade patienter

I de siffror som presenteras i dag sticker landstinget i Gävleborg ut med sex överbeläggningar per hundra vårdplatser under januari och februari. Landstingen i Jönköping och Dalarna ligger nära noll enligt denna mätning.

Även antalet utlokaliserade patienter har mätts. Det handlar om patienter som vårdas på en annan avdelning än den de egentligen skulle vara på. Här ligger Halland och Gotland i topp med flest utlokaliserade patienter.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida