Vårdförbundet. ”Bra att vårdfrågorna nu tas upp i politiken”

Vårdförbundet. ”Bra att vårdfrågorna nu tas upp i politiken”
Bra att vården hamnar på den politiska agendan inför valrörelsen nästa år, tycker Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Foto: Kicki Engström Höjer.

Det är bra att Göran Hägglund börjar reflektera över vården organisation och att vården äntligen hamnar på agendan inför valrörelsen 2014. Det säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

27 september 2013

I går, på Kristdemokraternas kongress, gjorde socialminister Göran Hägglund ett oväntat utspel om att sjukvården kanske borde förstatligas.

Avskaffa landstingen

Under sitt inledningstal hyllade han de insatser som regeringen hittills gjort när det gäller vården och sade att kvaliteten på vården är bättre än någonsin och att patienterna blivit allt mer nöjda. Däremot ansåg han att skillnaderna i vård mellan olika delar av landet fortfarande är oacceptabelt stora. En lösning skulle kunna vara att avskaffa landstingen.

”Jag är inte ens främmande för att pröva frågan om ett förstatligande av sjukvården. Det är dags för en genomgång av arbetsfördelningen mellan kommuner, landsting och stat”, sade Hägglund.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro välkomnar att vården nu hamnar på agendan inför valrörelsen 2014 och tycker det är bra att Göran Hägglund börjar reflektera över vårdens organisation.

Betald specialistutbildning

Än mer intressant tycker hon att det blir i morgon på Kristdemokraternas kongress då ombuden ska ta ställning till fyra motioner om betald specialistutbildning.

Även Centerpartiet hade frågan uppe på sin kongress nyligen och biföll då en motion om betald specialistutbildning för sjuksköterskor.

Vårdfokus har tidigare skrivit om att representanter för både Centerpartiet och Kristdemokraterna har drivit frågan, men hittills har de inte fått gehör för kravet i regeringens budgetförhandlingar.

Den socialdemokratiska partikongressen som hölls i våras ville inte heller utfärda några bindande löften om betald specialistutbildning för sjuksköterskor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida