I tisdags tvingades Nya Karolinska i Solna, NKS, gå upp i stadsläge på grund av teknikproblem som satte övervakningen av hjärtrytmen, telemetrin, ur spel. Tekniken är viktig vid vård av hjärtsjuka, men även för andra patienter. 

Problemet kvarstår fortfarande idag, torsdag, och gör att patienter får dirigeras om och flyttas över till andra sjukhus.

Under torsdagen fick NKS återigen gå upp i stabsläge, rapporterar Dagens Nyheter.

– Systemet är instabilt igen och vi måste undersöka vad orsakerna till detta, säger sjukhusdirektören Melvin Samsom till tidningen.

Redan i förra veckan inträffade en allvarlig avvikelse som kan bero på att telemetriövervakningen inte fungerat på rätt sätt. Den händelsen utreds nu.

Läs även: Larmet på Nya Karolinska fungerade inte

Samtidigt har Karolinska tvingats till flera åtgärder för att hantera situationen. Bland annat har antalet vårdplatser dragits ner från 45 till 41. Alla patienter övervakas nu genom att personal fysiskt befinner sig på patientrummen. För att klara det har extra personal kallats in.

– Den situation vi har med nätverket och hur det påverkar övervakningssystemet för telemetri är inte tillfredsställande. I nuläget har vi ingen prognos för när störningen som påverkar övervakningssystemet för telemetrin är löst. Vi jobbar med både kort- och långsiktiga åtgärder för att lösa detta, säger Anders Ahlsson, temachef på Hjärta och kärl.