Ny ordförande för styrelsen blir Håkan Sörman, tidigare vd på SKL, Sveriges kommuner och landsting. Ny vice ordförande blir Eva Fernvall, tidigare ordförande för Vårdförbundet.

Eva Fernvall är biomedicinsk analytiker i grunden och var ordförande för Vårdförbundet 1994-2005. När hon slutade på Vårdförbundet gick hon till Apoteket AB där hon är kommunikationsdirektör. Hon är även styrelseordförande för SOS Alarm.

Styrelsen bär det yttersta ansvaret

Den styrande Alliansen i Stockholms län landsting offentliggjorde sina avsikter att byta ut styrelsen genom ett debattinlägg i Dagens Nyheter på tisdagskvällen.

Politikerna skriver att de "ser fem huvudsakliga utmaningar kopplade till Nya Karolinska".

Det handlar om de tekniska problem som har upptäckts. Sjukhusets ekonomistyrning har inte hållit tillräcklig kvalitet och det har varit otillräcklig styrning.

Läs också: Så vill politikerna lösa arbetsmiljöproblemen på Karolinska

Alliansen menar att alla de här sakerna håller på att rättas till – men det yttersta ansvaret ligger på styrelsen och därför behövs en omstart med en helt ny styrelse.

Läs också: Ett dygns driftstopp på Nya Karolinska

Vårdfokus har tidigare rapporterat om problemen kring det nya sjukhuset och de stora konsultnotorna. En internutredning avslöjade många felaktigheter, som Vårdfokus kunde berätta om i januari.

På senare tid har det också diskuterats flera fall av misstänkt jäv. Styrelseordföranden Anders Ekblom har kritiserats för att sitta på dubbla stolar eftersom han är styrelseordförande i ett bolag vars tjänster sjukhuset köper för att genomföra kliniska studier.

Väljer att avgå omedelbart

Planen var att byta ut styrelsen i maj, men den sittande styrelsen väljer i stället att avgå omedelbart, meddelade de under tisdagskvällen.

- Det viktigaste för oss är Karolinska Universitetssjukhusets verksamhet och framgång. Vi vill undvika att en debatt kring styrelsen och dess arbete blir en distraktion och ett hinder för det fortsatta arbetet med Karolinska Universitetssjukhuset, skriver styrelsens medlemmar i ett pressmeddelande.

Regeringen har tidigare tillsatt en kriskommission som ska se över alla turerna kring Nya Karolinska.