Ensamkommande flyktingar

Nu ska kritiserade åldersbedömningar utredas

Nu ska kritiserade åldersbedömningar utredas
Rasmus Ling (MP)

Rättsmedicinalverkets hårt kritiserade metoder för medicinska åldersbedömningar ska utredas. Det har Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommit överens om.

10 april 2019

Utredningen om åldersbedömning av asylsökande ska tillsättas i år, enligt Rasmus Ling, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, men hur direktivet ska se ut är inte klart. Inte heller vad det innebär för redan bedömda asylsökande.

– Men vi ser det som en framgång, det här var något vi drev i valrörelsen. Det är bara ett första steg och betyder inte att problemet är löst, säger Rasmus Ling till Vårdfokus.

Något beslut att stoppa de medicinska åldersbedömningarna i väntan på den nya utredningens resultat finns inte heller.

Den medicinska metod som använts av Rättsmedicinalverket för att avgöra om någon är över eller under 18 år har använts i närmare tre år. Den innebär MR-undersökning av knäled och röntgen av visdomständer. Den baserades på ett kunskapsunderlag från Socialstyrelsen som hävdade att risken för att barn skulle bedömas som vuxna var mycket liten med metoden.

Lyssnat på professionen

Men kritiken mot metodens säkerhet har vuxit. Flera läkare på Rättsmedicinalverket sa upp sig från sina tjänster. Barnläkarföreningen, Svensk sjuksköterskeförening, Statens medicinsk-etiska råd och Läkaresällskapet är några organisationer som begärt ett stopp eller en ny utredning.

– När det kommer så allvarlig kritik från professionen om att det inte är rättssäkert måste man lyssna, säger Rasmus Ling.

Förra året i november, efter en granskning av Svenska Dagbladet, tillstod slutligen Socialstyrelsen att deras siffror inte stämde. Analyserna av riskerna för att felbedöma en asylsökandes ålder, stämde inte.

Hittills har cirka 11 000 asylsökande fått sin ålder bedömd, enligt Sveriges Radio. En asylsökande som bedöms vara under 18 år räknas som ett ensamkommande barn och har särskilda rättigheter som en över 18 år saknar.  

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida