Den 30 januari 2017 stängde BB vid Sollefteå sjukhus till följd av ett politiskt beslut om besparingar. Det innebär att gravida hänvisas till Sundsvall eller Örnsköldsvik för att föda – en bilresa på drygt en och en halv timme.

Beslutet väckte mycket ilska hos befolkningen i området och samma kväll flyttade de första ockupanterna in i entrén på sjukhuset.

Fram till i dag har närmare 3 000 personer deltagit i ockupationen och några av dem har spenderat flera hundra nätter i sjukhusets foajé.

Kan bli ännu längre

Redan för två år sedan förutspådde en av ockupanterna att det skulle bli en långvarig aktion - ”vi är ett tjurigt folk så det blir nog länge” och i dag säger de att de är redo att sitta i fyra år till om det krävs.

– Jag har respekt för engagemanget men vi behöver naturligtvis ta upp en diskussion om det rimliga i att de sitter kvar där i ytterligare fyra år, säger regionrådet Glenn Nordlund i en intervju med SVT Västernorrland.

Han vill inte svara på om det kan bli aktuellt med en avhysning framöver.

– Det tar jag inte ställning till här och nu. Jag måste få tillfälle att inleda en dialog med ockupanterna först, säger han till SVT Västernorrland.

I samband med tvåårsdagen av ockupationen kommer en manifestation med inbjudna talare att hållas på sjukhuset.