Konferens

700 barnmorskor samlas för nya rön i Reykjavik

700 barnmorskor samlas för nya rön i Reykjavik
I konferenshuset Harpa blir det fokus på barnmorskefrågor. Allt från arbetsmodeller och amning till smärtlindring och suturering ska diskuteras.Foto: Sanna Björkman

I dag startar den nordiska barnmorskekonferensen i Island och över 270 svenska barnmorskor har landat i huvudstaden Reykjavik. Vårdfokus är på plats för att rapportera från konferensen och spana efter framtidens utmaningar för barnmorskekåren.

Hafrún Finnbogadóttir är inställd på några hektiska arbetsdagar under The 21st Congress of the Nordic Federation of Midwifes. Som forskande barnmorska vet hon vad som väntar på en internationell konferens. Det är hårt arbete, men också mycket som är roligt. Denna gång ska hon moderera, föreläsa och presentera en poster. Förutom att hinna förkovra sig, skapa nätverk och mingla förstås.

Hjärtat i hemlandet

Hafrún Finnbogadóttir är en av drygt 270 barnmorskor från Sverige som samlas i det moderna konserthuset Harpa i hamnen ett stenkast från stadens myllrande gator och med utsikt mot snöklädda glaciärer. Som hennes namn avslöjar är hon född i Island, men bosatt och verksam i Sverige sedan 35 år och arbetar som lektor och forskare vid Malmö universitet.

Hafrún Finnbogdadottír. Foto: Sanna Björkman

– Jag utbildade mig till barnmorska i Sverige och har bara jobbat under ett kortare gästspel på förlossningen i Reykjavik. Jag känner att jag har mina färska rötter i Sverige, men mitt hjärta i Island, säger hon. 

Fyller på för forskningen

Sammanlagt lockar konferensen cirka 720 barnmorskor från 30 olika länder. 

För Hafrún Finnbogadóttir är den nordiska barnmorskekonferensen, som arrangeras vart annat år, ett viktig tillfälle för utveckling och inspiration i yrket.

 – För mig är det här det sammanhang som jag verkar i och det är här hittar jag mina kontakter. Som forskare är nätverket väldigt viktigt. Till skillnad från de stora internationella barnmorskekonferenserna som ofta har över 6 000 delegater är den här lagom stor. Jag kommer alltid hem från de här konferenserna med ny energi och minst en vetenskaplig artikel som jag kan använda i undervisningen, säger hon.

Hennes främsta nätverk är NNVAWI ( The Nursing Network on Violence Against Women International) eftersom hon forskar om våld mot kvinnor i nära relationer. Bland annat har hon i en studie från 2016 visat att våld mot kvinnor som väntar barn tenderar att öka mot slutet av graviditeten. Det är något som barnmorskor måste vara medvetna menar hon.

Finns mycket kvar att göra

– Vi är bra på att fråga om våld tidigt i graviditeten, men hur gör vi det? Och vad gör vi med informationen? Det finns massor kvar att göra för kvinnorna. Även om vi har haft en stor metoo-rörelse i Sverige så har den framför allt varit fokuserad på sexuella kränkningar av kvinnor i arbetslivet. När det gäller våld i nära relationer har inte mycket hänt, säger Hafrún Finnbogadóttir.

Våld och psykisk ohälsa hör ofta ihop och därför har hon själv spetsat in sig på att gå på flera seminarium om psykisk ohälsa under konferensen. Hon kommer också ta del av forskning om graviditetserfarenheter generellt.

Tips inför konferensen

Som konferensveteran tipsar Hafrún Finnbogadóttir barnmorskor som är här för första gången att inte missa de så kallade key note-föreläsningarna som inleder programmet varje dag.

– Det brukar alltid var väldigt intressanta personer som håller dem och inspirerande föreläsningar. I övrigt tror jag att man, förutom att gå på seminarium, ska passa på att prata och umgås med kollegerna, säger hon.

Nordisk barnmorskekonferens i siffror:

  • När: 2-4 maj 2019
  • Antal deltagare: ca 720 
  • Antal länder som finns representerade: 30
  • Antal seminarier: 40
  • Antal workshops: 10
  • Kenynoteföreläsningar: 3
  • Antal svenska barnmorskor som presenterar sin forskning: drygt 45
  • Anordnas för 21:a gången och sammanfaller i år med att den isländska barnmorskeföreningen fyller 100 år.

https://www.njfcongress.is/

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida