vårdfokus

Artikel om förlossningsskador nominerad till pris

Artikel om förlossningsskador nominerad till pris
Vårdfokus tema om förlossningsskador. Illustration: Gunilla Elam

Vårdfokus artikel om förlossningsskador kan vinna Fackförbundspressens pris för "bästa förklarande text". Artikeln är en av våra mest uppmärksammade och lästa.

6 april 2017
Dela artikeln

Artikeln Outforskad kroppsdel är huvudartikeln i Vårdfokus tema om förlossningsskador och har blivit väldigt mycket läst och spridd.

Texten beskriver hur mycket vanligare det är att kvinnor får problem efter vaginala förlossningar än vad vården tidigare förstått och hur det nu äntligen börjar pratas och forskas mer om detta.

”Vi har inte förstått hur många som har problem. Många kvinnor har inte sökt vård eftersom det här varit ett tabuområde”, säger Malin Edqvist, forskare och barnmorska, som är med i artikeln.

I texten flyttas fokus från de allvarliga mer ovanliga skadorna i ändtarmens knipmuskel, som vården börjar få bättre koll på, till grad två bristningarna som drabbar så många fler, men som tidigare inte tagits på tillräckligt stort allvar av vården.

– Här pågår det en revolution just nu, där en ny generation kvinnor söker för nya besvär och inte nöjer sig med svar som ”det ser fint ut”. I vården verkar det ha skett ett uppvaknande, nu vill alla bli bättre på bristningar, säger Jenny Kallin, reporter på tidningen Vårdfokus som skrivit den uppmärksammade artikeln.

Illustrationen har gjorts av Gunilla Elam.

Övriga nominerade tidningar i klassen ”bästa förklarande text” är Kommunalarbetaren och Arbetet. Pristagare utses på Fackförbundspressens dag den 27 april.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida