Barnhälsovård

Få barn vaccinerade på Allvis bvc

Få barn vaccinerade på Allvis bvc
Endast 44,2 procent av de mindre barnen på Allvis är vaccinerade mot mässlingen. Arkivbild: Mostphotos

Mindre än hälften alla tvååringar som går på barnavårdscentralen Allvis på Södermalm i Stockholm vaccinerades mot mässling, påssjuka och röda hund förra året.

Det visar nya siffror från barnhälsovårdsenheten i Stockholms län, som Vårdfokus tagit del av.

Vaccinet som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund ges vid 18 månaders ålder. I Stockholm i stort var vaccinationstäckningen för barn födda 2014 omkring 95,6 procent, enligt barnhälsovårdsöverläkaren Helena Martin.

Endast  40 procent vaccinerade

På barnavårdscentralen Allvis, som Vårdfokus skrivit om tidigare, vaccinerades bara 44,2 procent av barnen i motsvarande ålder. En del föräldrar väljer att vaccinera barnen senare, andra inte alls.

Enligt Helena Martin är många av de föräldrar som söker sig till just Allvis misstänksamma mot att vaccinera sina barn eller vill skjuta upp vaccinationerna.

I Sverige är det fritt att välja om man vill vaccinera sitt barn eller inte. Men Stockholms läns landsting har som mål att hålla vaccinationsgraden vid minst 95 procent. Landstinget har velat stärka informationen om betydelsen av att vaccinera barn via bvc-mottagningarna efter de mässlingsutbrott som varit i Stockholmsområdet.

Krav att följa landstingets riktlinjer

Allvis har vårdavtal med Stockholms läns landsting och har därmed krav på sig att följa landstingets riktlinjer och vaccinationsprogram.

Samtidigt har Allvis en känd antroposofisk bakgrund och profil. En av medlemmarna i företagets styrelse är barnmorskan Kirsten Nisted. Hon är öppet kritisk mot bland annat vacciner och D-vitaminer, vilket Vårdfokus tidigare skrivit om. Förutom att sitta i Allvis styrelse jobbar hon på Allvis mödravårdscentral som barnmorska.

Allvis drevs tidigare under namnet ”Kirstens familjehälsa”av Kirsten Nisted, som i sin tur hade tagit över lokaler och vårdavtal från stiftelsen Vidarkliniken som under några år bedrev barn- och mödravård i de lokaler där Allvis nu ligger.

Det var Kirsten Nilsted som nyligen höll i det kritiserade informationsmötet om vaccinationer som Dagens Nyheter rapporterat om. På en träff med nyblivna föräldrar framförde hon att det är bra att vänta med att vaccinera barn tills de är i treårsåldern och att vaccinationer mot mässling, röda hund och påssjuka går bra att vänta med till tioårsåldern eftersom febersjukdomarna har ”en positiv inverkan på den personliga utvecklingen”.

Granskning begärd

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, har nu begärt en granskning av Allvis.

– Varför har man en lägre vaccinationsgrad just där? Är det så att de till och med motarbetar våra riktlinjer för vaccination? I så fall är det väldigt allvarligt, säger hon.

Trots att en barnmorska som är känd för sin kritiska hållning till vaccinationer sitter i företagets styrelse och trots låg vaccinationsgrad bland sina inskriva barn har Allvis haft ett vårdavtal med Stockholms läns landsting sedan 2012.

Varför reagerar ni först nu?

– Jag har haft tillgång till de här nya siffrorna om deras låga vaccinationsgrad under en kort tid. Hela frågan blossade upp i vintras när vi hade ett utbrott i Stockholm. Det var då dessa frågor väcktes hos mig, säger Anna Starbrink. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida