Barnmorskans dag

Firar barnmorskor med en resa tillbaka i tiden

Firar barnmorskor med en resa tillbaka i tiden
Historikern Lisa Öberg berättar om barnmorskornas arbete på Södra BB i en digital stadsvandring. Foto: Privat och arkivbild från Svenska Barnmorskeförbundet.

Idag är det barnmorskans dag vilket uppmärksammas över hela världen. I Sverige kan man fira genom en digital stadsvandring som arrangeras av Stockholms Kvinnohistoriska. Med start i 1600-talets Stockholm hoppas ciceron Lisa Öberg att fler ska få upp ögonen för det viktiga yrke barnmorskor har.

I coronatider sker det mesta digitalt – så även firandet av barnmorskans dag den femte maj. För Vårdförbundets medlemmar blir det bland annat webbinarium om den nya strategin för arbete med sexuell och reproduktiv hälsa, SRHR, och uppmuntran om att dela bilder med taggen #minyrkesdag och #barnmorskansdag i sociala medier.

Stockholms Kvinnohistoriska bjuder på en digital stadsvandring på Södermalm i Stockholm. Med start vid Slussen kommer historikern Lisa Öberg att ta med tittarna via skärmen genom ett förflutet Stockholm. Här får man ta del av yrkets utveckling från 1600-talet fram till 1800-talet.

­- Jag kommer att berätta om hur barnmorskorna levt och arbetat i staden under 200 år. Från början var det i stort ett lärlingsyrke som i takt med att åren gått utvecklats till ett akademiskt yrke. Från barnbördshus till Södra BB på Rosenlundsgatan på söder, berättar Lisa Öberg.

På Södra BB bodde och arbetade barnmorskor i många år. Byggnaden, som enligt Lisa Öberg påminner om en gammal riddarborg.

– Det är som en högborg för moderniteten. Barnmorskor i Sverige har alltid varit väldigt moderna. Redan på 1930-talet började de att informera om preventivmedel på ett sätt som få andra gjorde. De såg det som ett naturligt och angeläget område, samtidigt som barnmorskor i andra nordiska länder såg det som något som helt gick emot yrkets barnafödande uppdrag, berättar Lisa Öberg som doktorerat på en avhandling om läkare och barnmorskors yrkesutveckling.

Vad kommer tittaren att få uppleva under stadsvandringen?

Historisk Bild på barnmorskor på Södra BB
Stockholms Kvinnohistoriska kommer också arrangera fysiska vandringar i barnmorskans spår i sommar.

– Man kommer att få se på barnmorskan på ett helt nytt sätt. Det är ett yrke som ofta glöms, men vi alla har ju en relation till barnmorskan. De gör ett jätteviktigt jobb och jag har väldig respekt för deras kunskap. Fortfarande dör barn och mammor i samband med förlossningar över hela världen utan tillgång till barnmorskor.

Stadsvandringen går först med några få deltagare under förmiddagen i dag och kan sedan ses via Stockholms Kvinnohistoriska kl 16.00 med efterföljande chatt med Lisa Öberg.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida