Förlossningsvård

Framtiden för bb Sollefteå fortfarande oklar

Framtiden för bb Sollefteå fortfarande oklar
Elina Backlund Arab (S), ordförande för Hälso-och sjukvårdsnämnden i Västernorrland, säger att det behövs en ordentlig analys av situationen. "Det viktigaste är att det blir patientsäkert och att det finns kompetensförsörjning, det hänger ihop. Vi har svårt att få till bemanningen av barnmorskor".

Sex år efter nedläggningen av förlossningen vid Sollefteå sjukhus pågår fortfarande diskussionen om ett eventuellt återöppnande. Men bilden av vad det skulle innebära är splittrad. Nu ska en extern utredning försöka bringa klarhet i frågan.

I höstas såg det ut som invånarna i Sollefteå skulle få tillbaka sitt bb till staden. Det lovade Sjukvårdspartiet, KD och SD om de skulle få ta över makten i Region Västernorrland efter valet. I stället blev det S, M och C som bildade majoritetsstyre. Det innebär att gravida får fortsätta att åka antingen till Örnsköldsvik eller Sundsvall när förlossningen startar – en bilresa på drygt 1,5 timme.

Frågan om bb Sollefteå är laddad i regionen. Ockupationen av bb pågår fortfarande och partierna i den sittande ledningen tycker olika om hur framtiden för förlossningsvården ska se ut i regionen. Socialdemokraterna, som tillsammans med Miljöpartiet beslutade om nedläggning av bb och akutkirurgi 2017, vill utveckla sjukhuset i Sollefteå utan förlossningsvård på plats. Centerpartiet är för ett återöppnande av bb och Moderaterna vill stänga sjukhuset helt.

För att komma vidare har Hälso-och sjukvårdsnämnden nu enats om att tillsätta en extern utredning. Fokus ska ligga på kompetensförsörjning, kvalitet, patientsäkerhet och ekonomi.

Brist på barnmorskor

Elina Backlund Arab (S), ordförande för Hälso-och sjukvårdsnämnden i Västernorrland, säger att det behövs en ordentlig analys av situationen.

– Det viktigaste är att det blir patientsäkert och att det finns kompetensförsörjning, det hänger ihop. Vi har svårt att få till bemanningen av barnmorskor, säger hon.

Barnmorskebristen bekräftas av Helena Dalin, som är verksamhetschef inom kvinnosjukvården i Region Västernorrland. Framför allt saknas det barnmorskor inom den specialiserade slutenvården i Sundsvall men också inom den specialiserade öppenvården. För att klara förlossningsvården i dag är regionen beroende av hyrbarnmorskor.

Lönelyft ska locka fler

Förra året fick de fast anställda barnmorskorna inom slutenvården ett lönelyft på 3 000 kronor. Regionen hoppas att det ska få fler att stanna kvar och att det ska främja rekryteringen och att fler ska vilja utbilda sig till barnmorskor.

Elina Backlund Arab säger att de har lyssnat på vad befolkningen och professionen uttryckt men att det samtidigt varit svårt eftersom det har framförts en väldigt splittrad bild av vad som är möjligt att genomföra.

– Då känns det tryggt att någon utifrån kommer att titta på det här, vi måste hitta en väg fram. Förhoppningsvis kan vi hitta en gemensam bild så att det är inte bara är ett politiskt tyckande, säger hon.

Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Det beror främst på vilket partier som styr. Jag tror också när det var nytt var det ett sår man inte ville riva i. Man ville utvärdera hur det landade men eftersom vi fortfarande inte har hittat en väg framåt är det bra med en extern granskning.

Vad gör ni om utredningen kommer fram till att ett öppnade av bb Sollefteå är det bästa alternativet?

­– Om det blir bra för patienterna och befolkningen så är vi beredda att pröva det, säger Elina Backlund Arab.

Utredningen väntas bli klar i juni 2024.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida