Förlossningsvård

BB Sollefteå ska öppna igen: ”Behövs för mycket mer än att föda barn”

BB Sollefteå ska öppna igen: ”Behövs för mycket mer än att föda barn”
Maria Dahlberg skulle gärna arbeta på förlossningen i Sollefteå om den startar inom kort - om tre år går hon i pension. Foto: Privat/Mostphotos.

Nära sex år efter nedläggningen kom beskedet att förlossningen i Sollefteå kan komma att ta emot födande kvinnor igen. Det står klart efter att det tilltänkta minoritetsstyret i region Västernorrland presenterat sitt gemensamma program. Barnmorskan Maria Dahlberg jublade hemma i tv-soffan när hon nåddes av nyheten i går kväll.

Hösten 2016 beslutade S- och MP-politiker i Västernorrlands hälso- och sjukvårdsnämnd att lägga ned förlossning, BB och operationsverksamheten inom kvinnosjukvården i Sollefteå. Som skäl angavs svårigheter i att rekrytera läkare och omfattande krav på besparingar.

Konsekvensen blev att gravida i Sollefteå har fått åka till Örnsköldsvik eller Sundsvall ett tiotal mil bort för att föda barn – ofta på snöiga vintervägar. Beslutet har fått omfattande kritik från såväl professionen som politiker och allmänhet, både lokalt och nationellt. Sedan januari 2017 har dessutom frivilliga ockupanter suttit i skift dygnet runt i sjukhusentrén med krav om att återöppna bb – något som nu ser ut att ha gett resultat.

Efter valet har Sjukvårdspartiet, KD och SD i Region Västernorrland gått ihop för att bilda ett minoritetsstyre och en av punkterna i deras gemensamma program handlar om ett återöppnande av BB Sollefteå, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om under gårdagen.

När barnmorskan Maria Dahlberg, hemmahörande i Sollefteå, hörde talas om det på tv-nyheterna i går kväll stäckte hon upp händerna i luften och jublade.

­– Det är så fantastiskt! All eloge ska gå till ockupanterna på sjukhuset och andra som bidragit till det här. Att det finns så goda människor i en annars ond värld, säger hon.

Viktig för mer än bara förlossningar

Maria Dahlberg säger att hon försökt att dra sitt strå till stacken, även om hon inte varit aktiv inom politiken och bara tagit några enstaka ockupationspass i entrén till sjukhuset. Efter att ha arbetat 35 år som barnmorska, både på BB Sollefteå och i andra delar av landet och i Norge, har hon försökt lyfta fram vikten av en fungerade förlossningsklinik även på mindre orter.

Jag ser framför mig hur BB Sollefteå kan bli en prototyp för förlossningsvården i hela landet där man får arbeta med helheten från graviditet till eftervård.

Maria Dahlberg, barnmorska i Sollefteå.

– Den behövs ju för mycket mer än att föda barn. Till exempel för de kvinnor som får missfall eller upplever minskade fosterrörelser under graviditeten. Att de också måste resa långt, eller ringa efter en ambulans, känns inte rätt. Det är en stor kvinnofråga, helt enkelt, säger hon.

Maria Dahlberg var själv nyligen med om att en bekant till familjen fick missfall och hade behov av smärtlindring. I stället för att få hjälp på sjukhuset i Sollefteå uppmanades kvinnan att ringa en ambulans.

– Jag kanske är lite gammeldags av mig, men jag tycker inte att man ska använda vårdens resurser till sådant. Hade vi haft förlossningen kvar här hade hon enkelt fått komma in och få en morfinspruta och sedan kunnat åka hem.

I samband med nedläggningen startade Maria Dahlberg och en kollega ABF-kurser i att föda i bil. Tanken var att ge familjerna kunskaper och praktiska tips och stilla oron inför att behöva åka tio mil eller mer för att komma till förlossningen. Ryktet om kurserna spreds även utanför Sverige och Maria Dahlberg intervjuades av medier i flera andra länder.

– Vem säger att det är säkrare att föda i bil än på ett litet sjukhus? En förlossning startar ju inte med att barnet kommer ut, och många av de kvinnor jag möter har upp till 20 mil att köra till sjukhuset, även omföderskor.

Vana att arbeta med kontinuitet

När Maria Dahlbergs arbetsplats stängde började hon arbeta inom projektet Barnmorska hela vägen, en av landets första caseloadmodeller. Projektet, där ett barnmorsketeam följer kvinnan före, under och efter förlossningen, drevs till en början inom ramen för ett forskningsprojekt som avslutades efter tre år. Kontinuitetsmodellen har dock fortsatt inom mödra- och eftervården, men barnmorskorna i Sollefteå följer inte längre med kvinnorna för att bistå dem under själva förlossningen.

I våras sade Maria Dahlberg upp sig.

– Jag hade gärna jobbat kvar mina två år innan pensionen om förlossningen hade funnits kvar här. Hela situationen för kvinnorna blev så frustrerande.

Hennes frustration har till stor del legat i bristen på utvärdering av nedläggningen. Blev vården säkrare? Sparades pengar? Eller har det bara handlat om att centralisera vården? undrar hon. När hon bett politikerna om svar har de inte kunnat ge henne dem. Inte förrän Dagens Nyheter granskade situationen tidigare i höstas kände Maria Dahlberg att hon fick svar på sina frågor.

För att BB Sollefteå ska kunna öppna igen behöver personalfrågan lösas, uppgav politikerna i gårdagens artikel. Maria Dahlberg tror inte att det är något stort problem. Hon är övertygad om att Sollefteå kan bli en attraktiv arbetsplats, även för barnmorskor och läkare utanför regionen. Om arbetsmiljön tillåter att personalen får arbeta med en födande i taget, som man gör vid till exempel förlossningen i Södertälje, handlar det inte om pengar, menar Maria Dahlberg.

­– Jag ser framför mig hur BB Sollefteå kan bli en prototyp för förlossningsvården i hela landet där man får arbeta med helheten från graviditet till eftervård. Ja, varför inte ett helt kvinnohus där även gynmottagning, ultraljuds- och ungdomsmottagning kan ingå?

Men om arbetsgivaren ska få Maria Dahlberg med sig på tåget får politikerna snabba sig på.

­– Det måste ske inom två, tre år, sedan går jag i pension på riktigt.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida