Nya rön

Det behövs mer forskning kring gravidas sömn

Det behövs mer forskning kring gravidas sömn
Gravidas sömn är ett viktigt forskningsområde, anser amerikanska forskare. Arkivbild: Mostphotos

Mammans sömn är viktig för fostrets utveckling, men verkar också kunna ha en påverkan på fosterdöd, enligt amerikanska forskare. De efterfrågar nu mer forskning kring gravidas sömn. 

Det är tidningen Nursing Times som berättar om en ny amerikansk studie, som pekar på att alltför långa och sammanhängande sovnätter kan påverka fostrets hälsa. Nio timmars sovtid, utan någon vaken period, kopplas i studien samman med fosterdöd under graviditetens senare del.

”Gravida brukar berätta att de vaknar ofta och går upp mitt i natten. Det kan oroa kvinnor, men i det här sammanhanget kan det vara något bra”, säger forskarna till tidningen.

Viktigt med sömn

Framför allt vill de föra fram att det behövs mer forskning på området eftersom gravidas sömn är viktig på många sätt. Tidigare forskning har visat att alltför störd sömn kan ha en negativ påverkan på fostrets utveckling. ”Gravida ska därför inte ställa klockan för att gå upp varje natt”.

En möjlig förklaring till hur lång, sammanhängande sömn och fosterdöd hänger ihop kan vara att kvinnans blodtryck sjunker när hon sover, enligt forskarna.

Kräver mer forskning

Här behövs mycket mer kunskap. Sömn är inget som exempelvis Socialstyrelsen tar upp i sitt nya kunskapsstöd till vården gällande insatser för att minska antalet dödfödda barn. Här lyfts i stället tillväxthämning hos fostret fram som den komplikation som bidrar mest till dödföddhet.

Läs mer: Så ska antalet dödfödda minska

I den amerikanska studien ingick 153 kvinnor som upplevt fosterdöd 28 veckor in i graviditeten eller senare, samt 480 kvinnor med foster som överlevt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida