abortmotstånd

Het debatt om abort i Polen kan sluta i totalförbud

Het debatt om abort i Polen kan sluta i totalförbud
Förslaget att totalförbjuda aborter i Polen möter starkt motstånd både inom landet och internationellt.

En hektisk debatt väntas i det polska parlamentet om rätten till abort. Två förslag har ställts mot varandra. Ett som vill utöka aborträtten och ett som vill förbjuda den helt.

22 september 2016

För många år sedan var Polen det land som svenska kvinnor åkte till när de inte tilläts abort i Sverige. I dag har Polen, tillsammans med Irland och Malta, Europas strängaste abortlagstiftning.

Men det finns de som tycker att lagen borde bli ännu hårdare. Med stöd från den katolska kyrkan startades i våras ett medborgarinitiativ i landet som kräver att abort inte ska vara tillåtet under några omständigheter. I dag tillåts exempelvis abort vid fosterskador, om graviditeten är ett resultat av en våldtäkt eller om kvinnans liv hotas.

Samtidigt kom i våras ett motförslag som kräver utökad rätt till abort. Även detta medborgaralternativ fick de 100 000 namnunderskrifter som krävs för att det ska behandlas i parlamentet.

I går eftermiddag vid 18-tiden var det tänkt att de båda förslagen skulle diskuteras i parlamentet. Men debatten sköts upp.

Den svenska organisationen RFSU har noga följt frågan och besökt Polen under våren för att delta i demonstrationer och träffa organisationer och politiker som arbetar för rätten till abort. Dess ordförande, Kristina Ljungros, finns på plats utanför parlamentet, tillsammans med andra demonstranter.

Det har varit omfattande demonstrationer i Polen mot förslaget till nya abortlagar. Foto: Kristina Ljungros

Enligt RFSU skulle ett totalförbud mot abort inte bara få konsekvenser i Polen. Det skulle också kunna ge kraft till det abortmotstånd som finns i andra närliggande länder.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida