Granskning: Värkstimulerande dropp

Kultur styr mer än riktlinjer hur oxytocin används

Kultur styr mer än riktlinjer hur oxytocin används
Foto: André de Loisted

10 av landets 21 regioner har inte ändrats sin definition om när förlossningen är i aktiv fas, visar Vårdfokus granskning.

För tre år sedan ändrade Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG, och Barnmorskeförbundet sin definition av aktiv fas till följande:

”Regelbundna, smärtsamma sammandragningar i kombination med att modermunnen är öppen minst 5 cm.”

Trots det har 10 av landets 21 regioner fortfarande kvar den gamla, och av forskningen avvisade, definitionen att livmodermunnen ska öppna sig med en centimeter per timme. Östergötland är en av dem.

– Vi har valt att behålla den för att kunna jämföra skillnader nu när vi går in i Picrino-studien. Men aktiv fas är något vi pratar mycket om och vi är mer avvaktande med interventioner tidigt i förlossningen i dag, säger Eric Hildebrand, överläkare på förlossningskliniken vid Linköpings universitetssjukhus.

Han anser att riktlinjer behövs i arbetet, men det som betyder mest är samtalet mellan kollegorna på kliniken.

– För några år sedan lade vi till så kallad time-out i de lokala riktlinjerna. Om förlossningen inte gått framåt på tre timmar i utdrivningsskedet samlas teamet runt den födande för att stämma av situationen, säger Eric Hildebrand.

I Linköping har andelen förstföderskor som får oxytocindropp minskat från 72 till 55 procent mellan 2020 och 2023.

De senaste tre åren har Akademiska sjukhuset i Uppsala haft högst andel oxytocinstimulering bland förstföderskor. I slutet av 2021 infördes riktlinjer som följer den nya definitionen av aktiv fas. Maria Nelander, överläkare och sektionschef för obstetrik, tror att det kan ha bidragit till att oxytocinanvändningen minskat från 66 till 62 procent.

– Samtidigt gör vi fortlöpande journalgranskningar i de fall där barn fötts med låg apgar-poäng och begynnande syrebrist. Där har vi sett att det förekommit fall av överstimulering, att barn fötts medtagna helt i onödan. Vi pratar om det och lär oss av det. Vi är mer vaksamma på att inte orsaka överstimulering, säger Maria Nelander.

Karin Johnson, barnmorska och doktorand vid Karolinska institutet, arbetar med en studie om de svenska regionala skillnaderna i oxytocinanvändning bland förstföderskor. Även om studien inte är klar kan hon dela med sig av en insikt:

— De regionala skillnaderna kvarstår efter att vi kontrollerat för bakgrundsfaktorer som mammans födelseland, ålder, bmi, utbildningsnivå, barnets vikt och vecka för förlossning. Det finns alltså någon annan förklaring. Utifrån andra studier vet vi att kultur, rutiner och hur teamarbetet fungerar har stor påverkan på hur vården blir, säger Karin Johnson.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida