utredning

Nu ska barnmorskornas arbetsmiljö granskas

Nu ska barnmorskornas arbetsmiljö granskas
Förlossningen i Växjö har stängt platser på grund av barnmorskebrist, men den åtgärden har inte räckt för att behålla barnmorskor på kliniken.Arkivbild Mostphotos

Barnmorskorna flyr förlossningen i Växjö. Vårdförbundet har krävt och fått igenom att en extern utredning ser över arbetsmiljön vid kvinnokliniken i Växjö.

21 december 2017

Vårdfokus har sedan i vårats följt den tuffa situationen på kvinnokliniken i Växjö. Vakanser och personalbrist har under lång tid tvingat personalen att ta många extra pass. Inför sommaren krävde barnmorskorna 5 000 kronor extra i grundlön för att ställa upp och ta extrapass. Det fick de inte, utan blev i stället beordrade. Flera fick också sina semestrar indragna.

Läs mer: Beordran en sista utväg vid akuta situationer

Vill skynda på

Under hösten har flera av barnmorskorna valt att säga upp sig, totalt tio stycken. Vårdförbundet är mycket bekymrade och upplever inte att arbetsgivaren agerat på de åtgärder som förbundet föreslagit.

Anna Seiborg Kidell.

– Det går alldeles för trögt och situationen är nästan förlamad. Det måste hända något nu. Det behövs ett ljus i tunneln, säger Anna Seiborg Kidell, Vårdförbundets ordförande i Kronoberg.

Därför har Vårdförbundet gjort en begäran om åtgärd enlig arbetsmiljölagen. Det innebär att en extern granskare ska se över arbetsmiljön på kvinnokliniken och komma med konkreta åtgärder och en handlingsplan för vad som behöver göras för att barnmorskorna ska stanna. Arbetsgivaren har gått med på det och granskningen väntas starta andra veckan i januari.

Uteblivet lönetillägg

I november beslutade Region Kronoberg om ett lönetillägg på 3 000 kronor för de som stannade kvar på kliniken. Men de pengarna har barnmorskorna ännu inte sett till, uppger Anna Seiborg Kidell.

– Även om inte Vårdförbundet tycker att det var någon bra lösning så ska de ha sina pengar, säger hon.

Barnmorskorna och Vårdförbundet är kritiska till lönetillägget eftersom det bara är en tillfällig lösning. När bemanningen är bättre, och senast om två år, tas tillägget bort.

Vårdförbundet vill se en långsiktig löneutveckling för barnmorskorna, men enligt regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S) är det något som kan bli aktuellt tidigast nästa år.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida