De är först med ny teknik som skapar lugn vid förlossningen
Förlossningen på Mälarsjukhuset är först i Sverige med en dansk teknik som reglerar ljus, ljud och bild i förlossningsrummet för att skapa en lugn, trygg känsla och vårdmiljö. Rum 6 har snabbt blivit populärt bland både barnmorskorna och de födande.
Lille Zain är bara drygt en timme gammal när vi får komma in för att se förlossningsrum nummer 6 på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Han ligger hos sin mamma Noura och pappa Ghaith sitter bredvid på sängen. Rummet badar i ett varmt gul-orange ljus och på en bildskärm visas en soluppgång i havet.
Zain är parets andra barn och han föddes fyra timmar efter att de kommit in till förlossningen.
− Allt gick bra, det hjälpte mig att det är så lugnt och fint här, säger Noura.
Belysningen får rummet att bada i färg
Tekniken, som kommer från ett danskt företag, installerades i våras och består av en bildskärm, fem lampor i taket samt högtalare. Allt regleras från en display på väggen.
På skärmen visas bilder utifrån det tema som valts, mest är det fina naturbilder med hav, fjäll och blommor till exempel. Det finns musik med mjuka och lugna toner eller kanske bara fågelkvitter eller ljudet av vågor som slår mot en strand. Belysningen kan få rummet att bada i den färg man önskar, men varma färger som gult, orange och rött är det som oftast väljs.
− Allt vi jobbar för handlar om att skapa en miljö som är lugn, trygg och harmonisk för att få kvinnan och hennes partner att slappna av. Det här systemet hjälper till med det, säger Anna Uhlin, som är barnmorska och projektledare.
Många danska sjukhus jobbar med ljud och ljus i vården
Vårdenhetschefen Katarina Nilsson fick kontakt med det danska företaget på en konferens och blev intresserad av att testa på en av förlossningssalarna i Eskilstuna. I Danmark finns ljud- och ljus-systemet på ganska många sjukhus och används inte bara på förlossningsrum utan även inom psykiatrin eller på andra avdelningar där man vill skapa en lugn miljö.
− Vi upplever att både vi själva som personal och våra patienter påverkas och kommer ner i varv när man kommer in i det här rummet, säger hon.
Förlossningsrum 6 har snabbt blivit en snackis på sociala medier bland blivande mammor i Sörmland.
− Många frågar om rummet är ledigt när de kommer in för att föda och blir glada om de får vara här, säger Anna Uhlin.
Inga nackdelar med ljud- och ljus-systemet
Än så länge har de inte sett några nackdelar med ljud- och ljus-systemet. Behövs bättre ljus i en akut situation finns en akutknapp som stänger ner systemet och tänder den vanliga belysningen. Men Anna Uhlin vill gärna ta reda på mer om hur rummet upplevs och förbereder en enkät.
− Vi vill ställa frågor till både barnmorskor och föräldrar om vilka de positiva effekterna är och om det finns något som är negativt så att vi får en ordentlig utvärdering av det.
Förhoppningen är att de ska kunna få med sig systemet när förlossningen flyttar till helt nybyggda lokaler sommaren 2026.
− Det vore ju fantastiskt att ha det i alla förlossningsrum, men det är en kostnadsfråga och med tanke på regionens ekonomi vet jag inte om det är möjligt, säger Anna Uhlin.
Inne hos nyfödde Zain plockar barnmorskan Zohreh Eshaghian Dorcheh i ordning efter förlossningen.
− Det gick bra och ganska fort. Jag tror att det lugnande ljudet och dämpade ljuset hjälpte till att få ner andningen. Man kan till exempel använda sig av vågskvalpet: fyra sekunder in, fyra sekunder ut.
Hon tycker själv mycket om att arbeta i rum nummer 6.
− Jag vill gärna jobba i det rummet, det påverkar mig positivt och känns mysigt. Och jag tycker att föräldrarna blir lugnare och kan fokusera på annat när det kommer en värk, till exempel titta på en vacker bild.
Arbetar för trygg förlossning på flera sätt
Förlossningen på Mälarsjukhuset arbetar aktivt på flera olika sätt för att skapa en lugn och trygg förlossningsmiljö där ljud- och ljus-systemet utgör en del.
Alla förlossningsteam har utbildats i metoden Föda utan rädsla. I Sörmland har metoden anammats av både barnmorskemottagningarna och förlossningsavdelningen på Mälarsjukhuset. Det gör att föräldrarna är bekanta med verktygen i metoden när det är dags att föda.
Sedan årsskiftet är det också möjligt att få föda i vatten på Mälarsjukhuset och det har snabbt blivit populärt. I de nya lokalerna kommer det att finnas en riktig pool.
− Det är kul att vi fortsätter utveckla vården och hittar olika sätt att göra det trivsamt och bra för både personalen och de födande kvinnorna, säger Anna Uhlin.
En studie visar positiva resultat – men fler behövs
Den lugna miljön med hjälp av det danska ljud- och ljus-systemet upplevs positivt, men det finns bara en studie om hur just det här systemet påverkar själva förlossningen. I studien från 2014-2015 på Nordsjällands sjukhus i Hilleröd jämfördes förlossningar i ”sensory delivery rooms” med vanliga standardrum.
- Andelen kejsarsnitt var lägre (6,4%) bland de som födde i sensoriska rum än de som födde i standardrum (10,7%).
- Behovet av oxytocin var något lägre bland de som födde i sensoriska rum.
- I övrigt sågs inga statistiskt signifikanta skillnader när det gällde förlossningens längd med mera.