Förlossningsvård

De vill så frön till en ny gräsrotsrörelse i förlossningsvården

De vill så frön till en ny gräsrotsrörelse i förlossningsvården
Märta Cullhed Engblom, barnmorska, och Eva Grape Ersson, socionom. Foto: Lovisa Engblom.

Förlossningsvården behöver förändras från grunden. Det menar barnmorskan Märta Cullhed Engblom och socionomen Eva Grape Ersson som skapat en plattform för alla som vill vara med på resan.

Vad är Kollektivet?

– Det är ett program för alla som vill samlas kring en kvinnocentrerad förlossningsvård och bidra till förändring av vår födelsekultur. Under ett halvår kommer vi ha åtta träffar via Zoom med föreläsningar och diskussioner. Programmet kommer att fungera som en plattform för de här viktiga frågorna, säger Märta Cullhed Engblom.

Vad vill ni uppnå med Kollektivet?

– Det handlar om att bygga starka relationer och nätverk. Det tror jag är en framgångsfaktor om man ska lyckas utmana den mainstreamsyn som råder i förlossningsvården i dag. Den bygger på att någon annan än kvinnan vet vad som är bäst för henne och barnet. Vi är inspirerade av Rachel Reed som skrivit boken Reclaming childbirth as a rite of passage. Hon har skapat ett liknande kollektiv i Australien och jag tror det behövs i hela världen. Vi som tänker lika kring det här behöver bilda en gräsrotsrörelse, man kan jämföra det lite med Metoo när kvinnor gick ihop och sa ifrån mot sexuella övergrepp.

Kvinnor ska själva få bestämma hur de vill föda

Vad är det som behöver förändras i vården?

– Förlossningsvården är en blind fläck på den feministiska kartan. Det handlar så mycket om kontroll och makt – varför kan inte vi kvinnor få bestämma själva hur vi vill föda? Det känns som vi har tappat bollen och det är bara ett narrativ som kommer fram – det om att det är så farligt med hemförlossningar. 

Om Kollektivet

Programmet startar i september 2024. Intagning kommer att ske en gång per år på hösten.

Åtta träffar online som handlar om bland annat vad som format den nuvarande förlossningskulturen, om postpartum och anknytning till barnmorska och hur man kan bidra till en förändring av förlossningsvården.

Vilka kan vara med i Kollektivet?

– Alla som kan känner att de förstår barnafödandets holistiska natur och vill bidra till förändring. Barnmorskor, doulor, studenter – alla är välkomna. Det finns många kvinnor som upplevt traumatiska förlossningar och därigenom fått ett engagemang för frågorna. Vi kommer inte förespråka ut en speciell lära, utan det ska vara högt i tak och kunna diskutera tillsammans genom den här plattformen som programmet erbjuder.

Gäller det även barnmorskor som arbetar på sjukhus?

– Absolut, vi har flera barnmorskor som arbetar på förlossningen som är med. Inom förlossningsvården finns det många barnmorskor och läkare som vill jobba kvinnocentrerat.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida