Forskning

Ny studie ger stöd för cellprov även för äldre kvinnor

Ny studie ger stöd för cellprov även för äldre kvinnor
Att screenas på nytt i 60-årsåldern minskar risken för cancer i livmoderhalsen, visar en ny studie. Arkivbild: Mostphotos

Att screenas på nytt i 60-årsåldern minskar risken för cancer i livmoderhalsen för kvinnor som har haft onormala cellprover tidigare. Även de som inte tog cellprover i 50-årsåldern har en minskad risk för livmoderhalscancer om de screenas på äldre dagar.

Trots screening med gynekologiska cellprover drabbas relativt många kvinnor över 60 år av livmoderhalscancer. Det pågår en diskussion om vid vilken ålder screeningen bör avslutas och vilka kriterier som ska gälla för detta. Olika länder avslutar screeningen vid olika åldrar. I Sverige höjdes nyligen den övre åldersgränsen till 64 år.

För att undersöka förekomsten av cevixcancer efter 60 års ålder har forskare vid Karolinska institutet i Solna genomfört en nationell studie där de följt över en halv miljoner kvinnor födda mellan 1919 och 1945.

Resultatet visar att fem av tusen kvinnor över 60 år som inte hade screenats med några cellprover i 50-årsåldern insjuknade i livmoderhalscancer. Om kvinnorna screenades i åldern 61-65 år minskade risken med 58 procent, vilket motsvarar 3,3 cancerfall per tusen kvinnor.

Läs också: Ångest efter cellprov om information brister

För kvinnor som tidigare haft onormala cellprover i 50-årsåldern var riskminskningen från screening i 61-65-årsåldern också påtaglig.

– Det är möjligt att man bör ta närmare hänsyn till resultatet av kvinnornas tidigare screeningundersökningar när man avgör vid vilken ålder screeningen kan avslutas, säger Pär Sparén i ett pressmeddelande.

Han är professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik och har lett studien.

För den grupp kvinnor som enbart hade haft normala cellprover i 50-årsåldern minskade inte cancerrisken med nya cellprover. Däremot observerade forskarna ett lägre antal avancerade cancerfall i åldrarna 61-65 år i och med att cancerfallen upptäcktes i ett tidigare stadium med hjälp av screening.

Studien – ”Effectiveness of cervical screening after age 60 years according to screening history: Nationwide cohort study in Sweden” – är publicerad i den venskapliga tidskriften PLOS Medicine.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida