Barnmorskekongress

”Som att komma hem till sin familj”

”Som att komma hem till sin familj”
Världskongressen för barnmorskor går mot sitt slut för denna gång. I lördags inleddes den med en marsch genom Torontos gator. Foto: Sanna Björkman

I dag avslutas världskongressen för barnmorskor i Toronto. Vårdfokus gav sig ut i vimlet för att prata med några av de femtiotal svenskar som deltagit i konferensen.

Marie Berg är barnmorska och professor vid  Göteborgs universitet. Hon är på sin fjärde världskongress för barnmorskor. Eller kanske den femte, hon minns inte riktigt.

Marie Berg. Foto: Sanna Björkman

– Första var i allafall 1996 i Oslo, sedan har jag varit i Wien och Prag. Kanske någon mer också, säger hon på språng mellan sin egen presentation och lunchmötet med ett brittiskt universitet.

Stärks av kolleger

Som forskare reser hon på många internationella, tvärvetenskapliga konferenser. ICM är viktigt och något hon alltid försöker prioritera.

– Det är som att komma hem till sin familj. Här behöver jag inte hålla på att försvara mig, utan vi stärker varandra. I tvärprofessionella sammanhang kan det finnas en konkurrens som ställer sig i vägen för sakfrågan.

Vid årets kongress har Marie Berg presenterat delar av sin forskning kring hur barnmorskor kan hjälpa gravida med fetma att minimera viktuppgång under graviditeten. Hon har även hunnit med att gå på andra seminarier och höjdpunkten var ett föredrag om betydelsen av förlossningsrummets design. Det är ett område som hon själv ska forska om i hemma i Sverige.

Första gången

För barnmorskan Jennie Agtorn har det varit premiär på ICM.

Jennie Agtorn. Foto: Sanna Björkman

– Det har verkligen uppfyllt mina förväntningar. Det svåra har varit att välja vad man ska lyssna på för utbudet är så stort. Men jag har försökt att fokusera på sådant som jag kan ta med mig hem till mina kolleger.

I Sverige arbetar hon som enhetschef på förlossningen vid Västerås sjukhus. I Toronto har hon bland annat deltagit i en workshop kring omhändertagande vid akuta komplikationer och presentationer om barnmorskeledda förlossningsenheter.

– Det är tydligt att vi i Sverige ligger i framkant när det gäller teamträning vid akuta situationer, men långt efter när det gäller barnmorskeledda enheter. Men vi måste jobba mer för det, även om samhället inte är redo. Det är nödvändigt för kvinnornas skull och för oss som barnmorskor om vi ska kunna behålla vår profession, säger hon.

Den största behållningen tycker hon har varit det som skett i pauserna, det vill säga i möten med kolleger från hela världen. Som barnmorskan från Papaua nya Guinea hon hade till bordet under galamiddagen. Att få höra henne berätta om sitt arbete och samtidigt få perspektiv på sina egna utmaningar som där och då kändes förhållandevis små.

Har bebisen med

.

Barnmorskan och doktoranden Elin Ternström från Uppsala tycker också att det personliga mötet har varit mycket givande. På magen har hon sin halvårsgamla bebis i en bärsele. Han sover gott och tar ingen notis om surret från hundratals barnmorskor runt omkring honom i utställningshallen.

För Elin Ternström är det också första gången hon är med på en ICM-kongress och hon har med sig två postrar om sin forskning kring förlossningsrädsla.

– Jag har fått bra respons på mina resultat, samtidigt märks det att man har olika sammanhang. Till exempel i Japan verkar förlossningsrädsla inte ens finnas som begrepp.

Att befinna sig bland 4 300 barnmorskor tycker hon har varit fantastiskt. Höjdpunkten var onsdagens föredrag av Kate Gilmore från Förenta Nationerna, FN. Hon höll ett långt och peppande tal till barnmorskorna om deras betydelse för kvinnors och flickors rättigheter i världen.

– Samtidigt som hon tackade oss för allt vi gör gav hon oss också ansvar. Vi ska alltid finnas vid kvinnans sida, oavsett om hon ska göra en abort, har blivit våldtagen eller ska föda barn. Det var så upplyftande.

Varken Marie Berg, Jennie Agtorn eller Elin Ternström känner att de egentligen saknat något under kongressen. Påfyllda och peppade bär det snart av hem för de tre barnmorskorna. Jennie Agtorn har redan börjat skissa på en sparplan för Bali. Det är där nästa världskongress går av stapeln 2020.   

31st ICM Triennal Congress

  • Arrangeras vart tredje år av Internationella barnmorskeorganisationen ICM, International Confederation of Midwives. 
  • ICM samlar 131 barnmorskeorganisationer från 113 länder.
  • I år är temat "Midwifes making diffence in the world"- barnmorskor gör skillnad i världen. Det belyses med fokus på ledarskap, partnerskap, professionalism och stöd till kvinnor och flickor.
  • Nästa kongress  år 2020 kommer att anordnas på Bali, Indonesien.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida