Stockholms barnmorskor demonstrerade för bättre villkor

Stockholms barnmorskor demonstrerade för bättre villkor
Stockholms barnmorskor demonstrerade i dag utanför landstingshuset. Foto: Elisabet Forslind

De flesta politikerna i Stockholms landstingsfullmäktige tog i dag en annan väg in till sitt möte än de brukar. Utanför landstingshuset stod nämligen 300 ilskna barnmorskor och väntade på dem med plakat. Men Filippa Reinfeldt (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, fanns på plats för att lyssna till demonstranterna.

– Sluta klappa oss på huvudet och sluta säga att allt är bra. I Stockholm födde 30 000 kvinnor förra året men bara de 1 300 på Södra BB är garanterade en närvarande barnmorska. Vad är det för valfrihet, var finns jämlikheten?

Barnmorskan Eva Nordlund riktade sin fråga direkt till Filippa Reinfeldt.

Vill hinna på toaletten

Eva Nordlund är barnmorskeuppropets frontfigur och var demonstrationens inledningstalare.

– Vi vill inte träna på arbetstid, vi vill kunna äta och gå på toaletten, sa Eva Nordlund.

Filippa Reinfeldt applåderade medan Eva Nordlund fortsatte.

– Tig inte ihjäl oss, vi är en resurs. Att få barn under trygga förhållanden är en mänsklig rättighet, sa hon.

Förbjudet flytta kor

Barnmorskan Lilleba Anckers var en av de demonstrerande barnmorskorna som lyssnade på anförandena.

– I dag är det förbjudet att flytta kor i värkarbete för att det stör den naturliga processen. Tänk om det var samma sak med kvinnor, sa hon till Vårdfokus.

Foto: Elisabet ForslindBarnmorskan Lilleba Anckers var med och demonstrerade.

”Skyldighet påtala missförhållanden”

Barnmorskeförbundets ordförande, Ingela Wiklund, påminde om att det är en skyldighet för personal i vården att påtala missförhållanden.

– Det är det ansvar barnmorskorna tar då de framför kritik. Men politiker och tjänstemän vill inte möta oss i debatt och de skyller på varandra.

Hon uppmanade Filippa Reinfeldt att våga testa andra alternativ än den fullskaliga högteknologiska och kostnadskrävande förlossningsvård som är allenarådande i dag.

 – Landstinget påstår att kvinnorna är nöjda, men de väljer att göra sin enkät på höstarna då trycket på förlossningsvården är som lägst.

Ökad mödradödlighet

Barnmorskan Lisa Svensson, som höll i ett plakat med texten ”En barnmorska per kvinna”, har nyligen varit på konferens i Birmingham där hon hade fått höra om följderna av att inte bemanna upp i förhållande till antalet förlossningar.

– En brittisk undersökning visar att antalet födslar har ökat med 20 procent på tio år, men bemanningen har inte följt med. Det har lett till utslitna barnmorskor som inte orkar känna empati utan kan bli rent otrevliga mot kvinnorna. Mödradödligheten har stigit med 21 procent, berättade hon.

”Vi har fått nog”, skanderade barnmorskorna samtidigt som Filippa Reinfeldt vandrade upp till mikrofonen.

Foto: Elisabet ForslindFilippa Reinfeldt (M) och Anna Starbrink (FP) lyssnade på barnmorskornas frustration.

Hon sa att hon och Anna Starbrink, (FP), ordförande i landstingsstyrelsens produktionsutskott som stod bredvid henne, lyssnar på barnmorskornas frustration.

En dag barnmorskornas skor

– Liksom vi lyssnar på vad verksamhetschefer och tjänstemän säger, för att tillförsäkra oss att den fantastiska förlossningsvård som bedrivs i Stockholm fortsätter att vara fantastisk. Vi vet att ni anstränger er till max, vi lyssnar på er och både Anna Starbrink och jag kommer gärna och går en dag i era skor och följer det dagliga arbetet, sa hon.

Efter Filippa Reinfeldt ville både Dag Larsson (S), Annika Hjelm (MP) och Håkan Jörnehed (V) ta mikrofonen.

Håkan Jörnehed berättade att han har fått mejl från en gravid kvinna som skriver att hon har 203 vårdcentraler att välja mellan om hon får ont i tån, men riskerar att få föda i en skrubb.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida