Kvinnohälsa

Tusentals demonstrerade mot BB-kris

Tusentals demonstrerade mot BB-kris
Bakom "En arg jävla riksmarsch mot BB-krisen" står Cissi Wallin och Emily Comeau Hellsing tillsammans med brukarorganisationen Födelsevrålet. Foto: Sanna Björkman

Under söndagen arrangerades protestmarscher mot situationen inom förlossningsvården på ett femtontal platser i landet. I Stockholm samlades  2 000 personer för att kräva bättre förlossningsvård och ge sitt stöd till barnmorskorna.

Med slagorden ”Ropen skalla en barnmorska för alla” och ”Inte lyx att vilja mera än att bara överleva” fylldes Söders gator under söndagseftermiddagen. Från uppsamlingsplatsen vid Mariatorget till slutstationen Medborgarplatsen slingrade sig ett långt demonstrationståg med arga, starka röster. Kvinnor, män, barnvagnar och bebisar i bärsjalar- alla med samma önskan:

Kvinnor ska inte behöva åka tiotals mil med värkar för att föda barn eller lämnas själva på salen för att barnmorskan har flera andra patienter som hon måste se till samtidigt. 

Foto: Sanna Björkman

– Det är så enormt jävla nog nu. Det är en mänsklig rättighet att ha tillgång till en förlossningsplats och slippa vara ensam under förlossningen. Det är bassjukvård, sa Eva Nordlund, vice ordförande i Barnmorskeförbundet och en av talarna vid manifestationen. 

En genusfråga

Eva Nordlund var själv en av initiativtagarna till Barnmorskeupproret för fyra år sedan och beskrev hur besviken hon var över att förhållandena inom förlossningsvården inte blivit bättre sedan dess.

”Det är en genusfråga, eftersom det är kvinnor som föder barn och de vårdas av kvinnor. Men det här handlar inte om lön, utan vi vill bara ha förutsättningar att ta hand om kvinnorna på bästa sätt. Så sluta inte att vråla” uppmanade Eva Nordlund.

Som Vårdfokus skrivit om nyligen så har även sommaren 2017 präglats av krisrubriker från förlossningsvården. Kliniker har fått stänga förlossningssalar när det saknats barnmorskor och kvinnor har hänvisats att föda på andra sjukhus, både inom och utanför sina hemlän.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida